IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне до средата на юни – без германски туристи в България

Германското правителство удължава ограниченията за ваканционните пътувания в чужбина до 14 юни и иска общи за ЕС правила за разрешаването им

16:20 | 29.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Поне засега няма да има облекчение за ваканционните пътувания в чужбина на германците, след като в сряда федералното правителство удължи предупреждението за пътуване към гражданите заради пандемията на коронавируса до 14 юни, съобщават Ройтерс и DPA. Това означава, че всеки германец, който е резервирал пътуване в чужбина на Петдесетница (31 май) например, може да го отмени след решението на кабинета и да се позове на предупреждението на Министерството на външните работи.

Още преди ден германското външно министерство попари очакванията, че ограниченията за пътуване могат да бъдат вдигнати на 3 май. „Не очаквайте през това лято нормален туристически сезон с пълни плажни барове и туристически хижи“, предупреди външният министър Хайко Маас. По думите му това би било безотговорно.

Всичко това е удар и по българския туризъм, който в голяма степен разчита и на германски почиващи. През 2019 г. страната ни е посетена от 948 хиляди германци, показват данни на НСИ. Според числата на Министерството на туризма броят на туристическите посещения от Германия е бил над 761 хил. през миналата година, което съответства на около 8% от общия брой. По брой посещения германците са третата по многолюдност група за страната ни след румънците и гърците.

Германското правителство настоява за приемането на общи за целия ЕС правила относно това кога да бъдат разрешени отново пътуванията в чужбина. А пълномощникът на правителството по въпросите на туризма Томас Барайс смята, че има нужда да бъдат дефинирани стандарти за защита на здравето: „На летищата, в ресторантите и в хотелите трябва да бъдат спазвани мерки за сигурност, включително за дистанция между хората“, посочва той.

Според информацията на германското издание SPIEGEL удължените ограничения за пътуване са оправдани с факта, че нормалните пътувания в чужбина няма да бъдат възможни през следващите няколко седмици. Според проекта на решение на Федералното министерство на външните работи все още могат да се очакват драстични ограничения в международния въздушен трафик и забраните за влизане в световен мащаб или карантинните разпоредби. Предупреждението за пътуване също така имало за цел да сведе до минимум разпространението на вируса и да попречи на германските летовници да се изложат на риск от зараза в чужбина.

Новото решение засяга празниците около Петдесетница в отделните федерални провинции, но не и на училищните празници през лятото. Те започват от 22 юни. Те започват от 22 юни, като началото тази година ще даде провниция Мекленбург-Предна Померания.

Почти една трета от германците (31 процента) вече са отменили плановете си за лятна отпуска, сочи проучване, цитирано от в. Handelsblatt. 22 процента ще се въздържат от пътуване в чужбина, 9 процента възнамеряват да се откажат от първоначално планираната ваканция в Германия.

Само 18 процента се придържат към своите предишни планове за пътуване. 45 процента твърдят, че не са имали никакви планове за пътуване преди избухването на пандемията в Германия.

Към сегашния момент 42 процента от анкетираните вече не възнамеряват да отидат на почивка поради кризата. Въпреки сегашните ограничения за пътувания 16 на сто обаче са решени да пътуват в чужбина, а 13 процента планират почивка в Германия. 23 процента все още не са решили, а 6% не са дали никакво мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Няма смисъл да се чакат германците. Вече са агитирани да не напускат страната поне до септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Германци може да няма, но пуснете пак великобританците - да има "Банско 2.1"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още