IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поправки в десетина здравни закона одобри кабинетът в оставка

Специализираните ТЕЛК комисии ще бъдат премахнати и пациенти ще избират държавата, в която да се лекуват

17:40 | 06.03.13 г.
Поправки в десетина здравни закона одобри кабинетът в оставка

Правителството в оставка на изпроводяк одобри промени в десетина здравни закона, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

Бяха приети изменения в Закона за здравето, като със законопроекта се променят и допълват още законите за лечебните заведения, за здравното осигуряване, за лекарствените продукти в хуманната медицина, за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, за здравословни и безопасни условия на труд, за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането и за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Премахва се съществуването на специализирани териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), приеха министрите. В мотивите си посочват, че така ще се съкратят сроковете на работата на комисиите, което ще подобри достъпа на пациентите.

Пo този начин се създават условия за преодоляване на кадровите проблеми в органите на медицинската експертиза чрез привличане на квалифицирани медицински специалисти, извършващи лечебна дейност. Сега специализираните ТЕЛК комисии функционират към определени болници, като всяка комисия е специализирана в експертизата на определен вид заболяване. С промените всяка болница ще премахне съответния ТЕЛК, а лекарите от комисиите ще могат да извършват лечебна дейност.

С промените в Закона за лечебните заведения се въвежда изискване за водене на публичен регистър на лечебните заведения, които извършват асистирана репродукция. Той ще бъде част от регистъра на лечебните заведения. Регламентира се воденето и на публичен регистър на акредитираните лечебни заведения, получените от тях акредитационни оценки и срока, за който те се присъждат.

Въвежда се ново основание за отнемане на разрешение за лечебна дейност от министъра на здравеопазването в случаите, когато на територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ се осъществява същата лечебна дейност от друго лечебно заведение за болнична помощ.

Промени в Закона за здравното осигуряване въвеждат изискванията на европейска директива, според които осигуреният пациент ще може да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което да потърси възстановяване на парите от здравната каса или от министерството. Размерът на възстановената сума при трансгранично здравно обслужване е до размера на разходите, които биха били поети от държавата-членка по осигуряване, ако това здравно обслужване е предоставено на нейна територия. С промените се създава и възможност пациентите да получат предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване, издавано от НЗОК и Министерство на здравеопазването за съответните дейности.

С промени в Закона здравето се създава възможност в здравните кабинети в детските градини, училищата и специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца да се извършва наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания.

Промени се извършват и в законите за здравословни и безопасни условия на труд, за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането и за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Поправките следва да влязат в дневния ред на сегашното Народното събрание, което обаче се очаква да бъде разпуснато следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още