IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден национален протест за по-добре платено майчинство

Обезщетението за отглеждане на дете да се обвърже с минималната работна заплата, поискаха протестиращите родители

17:33 | 22.10.12 г.
<p>
	<em>Майки протестираха пред Народното събрание срещу &quot;замразяването&quot; на обезщетението за отглеждане на дете </em>&nbsp;Снимка: БТА</p>

Майки протестираха пред Народното събрание срещу "замразяването" на обезщетението за отглеждане на дете  Снимка: БТА

Майки с малки деца излязоха на национален протест срещу социалната политика на правителството. В София и в още 20 града родители се обединиха в исканията си за това обезщетението за отглеждането на дете до две години да се обвърже с минималната заплата и да се облекчат условията за прием в детските ясли и градини, предаде БНР.

Основно искане остава обезщетението за майчинство през втората година на детето да се равнява на минималната работна заплата. Поискани бяха също и семейно подоходно облагане и законодателни мерки за облекчаване на младите семейства, като гъвкаво работно време на майките с деца до 8 години и преференциални условия при кредитиране. 

Проектът за бюджет за 2013 година не предвижда промяна в условията за получаване на майчинство и детски надбавки. Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 240 лева, а детските - 35 лева на месец.

От социалното министерство са готови на диалог и ще водят разговори с финансовото ведомство, коментира заместник министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Тя посочи, че усилията трябва да продължат за изграждане на нови детски градини и въвеждане на гъвкаво работно време, за да могат майките да се връщат по-рано на работа.

„Аз се надявам да има положителен развой, но за нас е много важно да продължат инвестициите в подкрепящи услуги за семействата, така че да направим възможно майките да се връщат на работа. Защото голяма част от тях сега в момента не се връщат на работа, именно защото няма къде да оставят децата“, каза Симеонова.

Майките заявиха готовност да повторят протеста си, ако исканията им не бъдат чути.

Протестите на майките от миналата година не дадоха резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още