IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден скандал в парламента заради комисията "Грипен"

ГЕРБ използва комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова

13:29 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пленарната зала в парламента отново се превърна в арена за ожесточени спорове, като поводът този път беше покупката на нови изтребители за военновъздушните сили.

Името на президента Румен Радев отново беше намесено в дебатите по доклада на временната комисия за избор на нов изтребител. Според ГЕРБ държавният глава е „писал опорни точки в подкрепа на тезата, че трябва да се купят точно тези самолети (Gripen - бел. ред.), не за едни 5 млн. лв., а за потупване по рамото“.

„При работата със секретната и несекретната информация разбрахме, че не президентът Радев, а ген. Радев е човек, който не е приятел на истината. На 16 юни 2014 г. пише опорни точки на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик. Те са по отношение на компанията SAAB, производител на Gripen. Това не са хвърчащи документи. Всеки, който е искал, е могъл да ги намери. На 19 май тази година президентът казва, че никога не е изготвял становище за Gripen. Мачът свърши”, заяви депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Той упрекна президента и за това, че си е позволил да определи комисията като „лобисти“.

Малко след това думата му бе отнета от заместник-председателя на НС Явор Нотев. 

„Днес този доклад показва, че водите война с президента - човека с най-голям рейтинг в държавата. Надявате се, че вашият лидер ще заеме това място. Няма да го заеме, не е дорасъл за него", каза в отговор на думите на Тодоров депутатът от БСП Таско Ерменков. Той е категоричен, че Бойко Борисов иска да заеме мястото на Румен Радев в следващ мандат. 

„ГЕРБ използва комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството”, заяви и лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на дебатите.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов червената партия вреди на президента с такава острота на говоренето. Той обаче се извини от трибуната за личните нападки от страна на парламентарната група на партията си. Цветанов призна, че всеки трябва да внимава с изказванията си за президентската институция. 

"Единственото, което имаме като цел в комисията „Грипен“, е да излезе истината. Българските данъкоплатци трябва да платят 1,5 млрд. за закупуването на самолети", припомни Цветанов.

Припомняме, че преди две седмици комисията реши да върне назад процедурата за изтребителя, за да се включат нови оферти.

Предложението е да се разгледа и нова, четвърта оферта. Това допълнително задълбочи задочния спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за купуването на изтребители за военновъздушните сили 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още