IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната пълна забрана за пушене на закрито се предлага от юни 2012 г.

Искането на здравния министър Стефан Константинов ще бъде обсъдено на утрешното заседание на Министерския съвет

11:27 | 13.12.11 г. 1
Поредната пълна забрана за пушене на закрито се предлага от юни 2012 г.

От 1 юни 2012 година се очаква да влезе в сила пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, съобщи в интервю за БНТ министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Предложението за тотална забрана на тютюнопушенето в закрити помещения ще бъде внесено за обсъждане на утрешното заседание на Министерския съвет. Това е вторият опит за въвеждане на ограничението, след като през миналата година беше отложено по искане на ресторантьорския бранш. 

Съгласно сега действащите правила, които са в сила от началото на тази година, пушенето на закрито се допуска само ако има обособени помещения за тази цел. Те трябва да са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати, както и да имат добра механична вентилация.

В момента има закрити обществени места с отделни салони за пушачи. Тези помещения са отделени, като върху вратите има обозначителни табели. Според инструкциите пребиваването на младежи до 18 години в тези помещения е забранено.

От лятото на следващата година такива обществени места би трябвало да не съществуват. Здравният министър аргументира предложението си от медицинска гледна точка. 

"Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване," каза Константинов.

Предложението за абсолютна забрана за пушене на закрити обществени места беше дискутирано широко още миналата година, но тогава парламентът категорично отхвърли това да се случи през 2011 г.

Най-големите противници на искането за пълна забрана е ресторантьорският бизнес, чиито мотиви са прогнозираните огромни загуби от въвеждането на тази мярка. Затова хората от бранша настояват за поредното й отлагане с още няколко години.

През 2011 г. Европейската комисия поиска да се въведе драстично по-строги правила срещу тютюнопушенето в рамките на Европейския съюз. От 2012 г. се очаква да се въведе друга забрана за публично излагане на тютюневите изделия в магазините, а от 2015 г. ще бъдат забранени всички машини за цигари.

Препоръчителният срок, който Еврокомисията предостави на България за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрито, е 2015 година. По всяка вероятност този срок ще стане задължителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Абсолютно наложително е да се въведе тази пълна забрана. В момента всичко е половинчато. На много места не се спазват правилата, а деца под 5 години могат да се видят навсякъде из задимените заведения. Непушачите са солидарни с пушещите си приятели и сядат заедно с тях. Ефективността на сегашните мерки клони към 0. Ресторантьорите нека да си понесат загубите, а ако реват много, нека да плащат за лечение на раково болните например. Държавата трябва да следи интереса на мнозинството, не на няколко ненаядени бизнесмени. А това,че няма да им се отрази на доходите, хората са го доказали със статистически данни. В момента много по-несправедливо е положението. Когато се въведе тоталната забрана, всички ще са пред еднакви условия. Надявам се правителството да не се повлияе от необоснованите оплаквания на ресторантьорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още