Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Порожанов: През декември ще е готов законът за поземлените отношения

Министърът на земеделието, храните и горите връчи наградата "Агробизнесмен на България - 2018" на Светла Стоянова, зърнопроизводител от Плевенско

Порожанов: През декември ще е готов законът за поземлените отношения

Земеделският министър Румен Порожанов връчи наградата "Агробизнесмен на България - 2018" на Светла Стоянова, зърнопроизводител от Плевенско. Снимка МЗХГ

И догодина ще има пълна предсказуемост в земеделското министерство и структурите  му, за да може да работи агросекторът успешно.

В това увери министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов присъстващите на церемонията за връчване на наградите "Агробизнесмен на България - 2018" на вестник "Български фермер", съобщи пресцентърът на аграрното ведомство.

Той даде приза на Светла Стоянова, зърнопроизводител от Плевенско, която започва преди 20 години с обработката на 40 дка наследствени земи, за да достигне днес стопанството ѝ над 20 хиляди декара.

„Почти 2,5 млрд. лева са изплатени на земеделци през 2017 г., средствата са с 200 милиона повече от 2016 г. През последната кампания плащанията бяха регулярни  според индикативния график, без забавяния, които да са повече от няколко дни“, каза още Порожанов.

Министърът разказа пред представителите на бранша, че се работи много усилено по Закона за поземлените отношения и опазване на земеделските земи. По препоръка на парламента в него се включват и темите с арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на декември ще бъде предложен окончателният вариант на проектозакона за обществено обсъждане.

„Очакваме  асоциациите и земеделците да имат активна позиция, така че да се получи един добър документ, за да има устойчивост в сектора", заяви Порожанов.

Относно обвързаните производства той обясни, че се е работило в посока на това да има по-голяма справедливост в плащанията – за плодове и зеленчуци, както и животновъдството, за да се покрива относително еднакъв процент от себестойността.

"Агробизнесмен на България“ е форум, който дава апогей на всяка една земеделска година. Смятам, че и настоящата , въпреки че имаше определени трудности в някои отрасли, беше доста добра", каза още Порожанов и напомни, че много страни в Западна Европа, Прибалтика и Скандинавския полуостров пострадаха от сушата.

Той напомни, че в момента има дебат по важни теми за Общата селскостопанска политика. Те се отнасят до тавана на плащанията, процента обвързано производство.

“В момента се подготвя заданието за т.нар. SWOT - анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора. Това ще е един изключително важен документ, заяви още земеделският министър и съобщи, че в сряда с кръгла маса ще започне кампания за промотиране на българските  храни и призова: Ние подкрепяме българските производители, подкрепете ги и вие!“

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
БРАВО ПОРОЖАНОВ !!

ЩЕ УСПЕЕТЕ ДА ПРЕКАРАТЕ ПО СПЕШНОСТ ДО НОВА ГОДИНА НОВ "Закон за поземлените отношения и опазване на земеделските земи"

НОВ ЗАКОН, НОВИ ПЛАНОВЕ ЗА ЗЕМЕРАЗДЕЛЯНЕ И НОВИ АКТОВЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ !!!

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ СЪС СТАРИТЕ АКТОВЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ БЕ ПОРОЖАНОВ ??

ИЛИ ВИЕ С НОВИЯТ ЗАКОН ЩЕ ГИ ОБЕЗСИЛИТЕ !!

КАК ЩЕ ГО НАПРАВИТЕ И НЯМА ЛИ ДА СЕ ВИДИМ В МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД В СТРАСБУРГ ЛИЧНО С ТЕБ ВНОСИТЕЛЯ НА ТЕЗИ БЕЗУМИЯ ?!!

НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА СОБСТВЕНОСТТА ОТ 1948 ГОДИНА Е НИЩО ПРЕД ТОВА КОЕТО СТЕ ЗАМИСЛИЛИ С ТОЗИ ПРОЕКТ НА ЗАКОН !!

НЯМА НЕИСКАМ , НЯМА НЕДЕЙ - Вкарвате всички частни имоти в новите УЕДРЕНИ ПАРЦЕЛИ , в които границите на индивидуализираните имоти изчезват , а собствениците се превръщат в АКЦИОНЕРИ ПРИТЕЖАВАЩИ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ ОТ ТЕЗИ ПАРЦЕЛИ!!

СОРИ ПОРОЖАНОВ, НО ПОВТОРЕНИЕ НА ИСТОРИЯТА , КАКВАТО ВИЕ СТЕ СЕ НАТОЧИЛИ ДА ПРАВИТЕ, ВИНАГИ КАТО ПО ПРАВИЛО СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ ФАРС!

Как твоите законотворци ще се намесят в ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ сключени между СТАРИЯ АРЕНДАТОР И СОБСТВЕНИКА НА ЗЕМЯТА , или пак с този безумен закон ще ги АНУЛИРАТЕ с всички произтичащи за страните по договора последици от пропуснати ползи и загуби!!

ИМАМ НЕПРИЯТНОТО УСЕЩАНЕ , ЧЕ ЮРИСТИТЕ ВИ СА ПОЛУЧИЛИ ДИПЛОМИТЕ СИ В НЯКОЯ СЕЛСКА СОРБОНА КАКИВТО НЕ ЛИПСВАТ В БЪЛГАРИЯ !

Още от Икономика и политика
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.