IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: Въпросът за чумата по животните се политизира

БСП искат оставката на министъра заради вторите проби за заболяването

17:51 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оставки няма да има, каза министърът на земеделието Румен Порожанов на извънредна пресконференция по повод днешните изявления на БСП, свързани с чумата по дребните преживни животни. "Ако си дам оставката, ще излезе, че не съм си свършил работата, а това не е така", заяви и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, предаде БТА. 

„Дойдоха пробите и чума няма“, заяви по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова и поиска оставките на Румен Порожанов и на вътрешния министър Валентин Радев. „Двамата министри да си ходят веднага за това, че избиха животните на хората, че съсипаха Странджа и толкова семейства“, настоя Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Според Порожанов темата се политизира. По думите му има двойно тълкуване на термина "втора проба" на животните в засегнатите райони. Той уточни, ча става въпрос за пробите в 20-километровата зона в пет населени места, за да се потвърди наличието на заболяването.

Ако има нови положителни проби, това ще е много лошо, защото ще означава, че не сме си свършили работата, коментира д-р Илиев. Ще бъде удар по имиджа на страната, което ще се отрази на икономиката. Нови положителни проби означава удължаване автоматично на решението на ЕС за рестрикции, забраняващи продажбите на млечни продукти, уточни д-р Илиев.

"Ние трябва да спасим бизнеса и имиджа на България, независимо от сълзливите репортажи", коментира агроминистърът.

Помолен да коментира твърдението на Корнелия Нинова, че има доклад от френска лаборатория, която отрича наличието на чума у нас, министър Порожанов каза, че подобен доклад не е получавал. "Сигурен съм, че няма такъв доклад, защото щях да знам за него", коментира и д-р Дамян Илиев.

Порожанов информира, че е имал среща днес с млекопреработватели. Обсъдена е възможност да се поиска нотификация за до 50 процента държавна помощ за малки ферми, с която да могат да реализират продукцията си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още