IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалци купуват „Дружба стъкларски заводи“

Досега мажоритарният дял бе собственост на гръцката Yioula, а цената на сделката засега не е ясна

21:11 | 10.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Базираният в София производител на стъкло „Дружба стъкларски заводи" ще смени собственика си.

Досега компанията, чиято централа е на ул. „Проф. И. Георгов“ 1, е собственост на гръцкия конгломерат Yioula, който в понеделник чрез борсово уведомление обяви, че е сключил договор за продажба на „съществена част“ от бизнеса със стъклени бутилки и буркани с португалската компания BA Vidro. Засега обаче не става ясно каква част от компанията ще бъде придобита, нито на каква цена. Посочва се обаче, че след получаване на „изискуемите одобрения от органите за защита на конкуренция“ се очаква сделката да приключи до края на тази година. 

„Дружба стъкларски заводи" има приходи от над 220 млн. лв. и е вторият по големина в сектора в България след фабриката на SiseCam в Търговище.

Купувачът и продавачът не бяха открити за коментар, както и българското поделение на "Дружба стъкларски заводи". Проверка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) показва, че там не е внесено искане за одобрение на сделката. По принцип подобна процедура отнема месеци.

Българското дружество свива печалбата си през първото шестмесечие на 2016г. с 47% до 6,425 млн. лв. към 30 юни 2016 г., спрямо 12,146 млн. лв. през същия период на 2015 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Групата с пазарна капитализация от 235,419 млн. лв. изнася своята продукция в над 20 страни в Европа и региона, като основни външни пазари са Гърция, Сърбия, Италия, Обединеното Кралство, Македония, Румъния, Албания и Украйна. Компанията е основен доставчик на международните производители на бирени и безалкохолни напитки.

На българския пазар „Дружба стъкларски заводи“ запазва позициите си на основен производител на опаковъчно стъкло за международните компании  - производители на вино, бира, алкохолни напитки, както и за компаниите в сферата на консервната промишленост. Компанията всъщност има три производствени звена - в София, но и в Пловдив и Нови Пазар, а през последните години осъществи няколко инвестиционни проекта.

По размер на приходите си "Дружба стъкларски заводи" е една от най-големите компании на борсата в България. Въпреки сравнително високата борсова капитализация от 235 млн. лв., компанията е сравнително слабо ликвидна. Едва 9,76% са акциите, които не са собственост на гръцкия собственик, а с тях доста рядко има сделки. Днес са извършени 2 сделки, като са прехвърлени 15 акции с цена от 4,399 лева.

Купувачът  BA Vidro в момента има 8 фабрики и 2400 служители в Испания, Полша, Португалия и Германия.  Компанията произвежда повече от 6 млрд. стъклени контейнера на година в десет цвята. Според отчета ѝ за 2015 г. приходите достигнат 580,9 млн. евро, a оперативната печалба възлиза на 126,2 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още