IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалски инвеститори с интерес към селското стопанство и винарството у нас

БАИ започва разширено сътрудничество с Португалия за привличане на инвестиции

11:07 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев посрещна президента на Португалия Анибал Каваку Силва (вдясно), който е на двудневно посещение в България. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев посрещна президента на Португалия Анибал Каваку Силва (вдясно), който е на двудневно посещение в България. Снимка: БТА

През тази година се забелязва засилен интерес на португалски инвеститори в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и винарската индустрии в България, коментира по време на българо-португалски бизнес форум в София директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Португалия в България за периода 1996-2014 г. са 27,1 млн. евро, или 0,1% от всичките ПЧИ. Страната заема 56-та позиция в ранглистата на държавите, инвестирали в България. Българските ПЧИ в Португалия за периода 2006-2014 г. са 700 хил. евро.

Португалските инвестиции у нас са насочени основно в областта на корка, винарската промишленост, обувната промишленост и финансово-кредитната сфера. През 2014 г. те са ограничени и насочени предимно в сектора „търговско посредничество" и в "недвижимото имущество".

БАИ започва разширено сътрудничество с Португалия за привличане на инвестиции, съобщават от пресцентъра на агенцията. Стамен Янев подписа днес по време на форума Меморандум за разбирателство с Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия, който цели засилване на двустранното сътрудничество и търговско-икономическите връзки между двете страни.

Директорът на БАИ изложи пред представителите на португалски компании на форума възможностите за инвестиции в България, бизнес климата и насърчителните мерки по закона за насърчаване на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още