IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчката на машини за вота на 11 юли забуксува

Скоро ще бъдем в невъзможност да изпълним поръчката за машини на каквато и да е цена, посочват от "Сиела Норма"

15:41 | 07.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) провежда днес официални преговори със "Сиела Норма" за доставката на допълнителни 1500 машини за гласуване и логистиката, необходима за изборите на 11 юли. Обществената поръчка по процедурата договаряне без предварително обявление вече е в ход. ЦИК и "Сиела Норма" обаче спорят за цената от 6,5 милиона лева на поръчката.

Управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е категоричен, че не могат да се вместят в обявената цена с всички дейности по поръчката, която включва освен машините и логистиката. Общо това би струвало малко над 15 млн. лева.

Преди началото на преговорите от "Сиела Норма" излязоха с официално становище относно новата обществена поръчка за машинно гласуване. 

В писмо до медиите от „Сиела Норма“ съобщават, че прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева.

Изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори, а в същото време и забавянето на процедурата, с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите - съответно на крайната цена.

Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена „Сиела Норма“ ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката, посочват от компанията.

Всъщност сумата от 6,5 милиона лева, обявена от ЦИК в откритата процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка, включва освен закупуване на 1500 машини, и дейности, които многократно надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 г., пише в становището.

Прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови машини и всички услуги, включени в нея от Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет.

Ако не се стигне до договор, правим избори с наличните машини. Време няма, трябва сравнително бързо да се стигне до договор, коментира вчера говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов във връзка с  осигуряването на машините за предстоящите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Някой може ли да направи разбивка на дейностите и разходите на фимрата за изпълнението им за да разбера дали се възползват от ситуацията за да извиват ръцете на държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още