IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчката за тол системата се рестартира тази седмица

КЗК е отхвърлила и третата жалба срещу процедурата

17:05 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Поръчката за тол системата се рестартира тази седмица

Поръчката за тол системата отново ще бъде възобновена. В края на миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува производство по жалбата на фирмата “Пропърти Стан” ЕООД.

Мотивите на антимонополния регулатор за отказа още не са публикувани.

В понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е на посещение във Варна, е коментирала, че още тази седмица процедурата ще се рестартира, съобщават от пресцентъра на ведомството. Това означава, че най-вероятно фирмата не е завела дело във Върховния административен съд.

Срокът за приемане на документи по процедурата вероятно ще бъде удължен поне с времето, отнело за разглеждане на жалбата. В регистъра на обществените поръчки на Агенцията “Пътна инфраструктура” още не е публикувано решение за промяна. Предишният краен срок беше 11 август.

Според Павлова вероятно до пролетта на следващата година процедурата да приключи с избран изпълнител. Той ще има 18 месеца, за да изгради системата.

В рамките на година тя трябва да покрие републиканската пътна мрежа, а след това, в срок от 6 месеца, да се свърже и с информационните системи на полицията, митниците и други, за да се осъществява контрол над трафика и добра събираемост на пътните такси. 

„След въвеждането ѝ ще имаме значително, поетапно увеличение на приходите, които ще реинвестираме в строителство и рехабилитация на пътища. С новите цени на винетките сега са около 300 млн.лв. годишно, но с въвеждането на по-справедливите тол-такси очакваме повишение“ отбеляза министър Павлова. 

Припомняме, че фирмата “Пропърти Стан” подаде жалба срещу Агенцията “Пътна инфраструктура” заради обществената поръчка за тол системата в началото на август. Жалбата е трета срещу процедурата. Предишните две бяха на фирмата “Мархинженеринг” ЕООД и също бяха отхвърлени.

Пътната агенция обяви поръчката за тол системата през април. Очакванията са тя да струва 200 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още