IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска банка финализира сделката за придобиване на Alpha Bank

Всички банкови дейности на Alpha Bank са в размер на 464 млн. евро активи и 261 млн. евро депозити на клиенти

21:42 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“, и Alpha Bank са сключили окончателно споразумение за придобиването на операциите на клона на Alpha Bank в България, съобщават двете дружества в съвместно прес съобщение.

Според условията на предварителното споразумение, подписано на 17 юли 2015 г., дъщерното дружество на Юробанк в България ще придобие всички банкови дейности на Alpha Bank, които към 30.09.2015 г. са в размер на 464 млн. евро активи (от които 307 млн. евро нетни кредити) и 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса.

Според съобщението сделката е в пълно съответствие със съответните планове за реструктуриране на Alpha Bank и Юробанк, одобрени от Европейската комисия през 2014 г.

"Придобиването представлява стъпка напред за Пощенска банка в затвърждаването на нейната позиция в българския банков сектор и ще разшири клиентската й база в сегментите банкиране на дребно и корпоративно банкиране", коментират от банката. След приключването на сделката Пощенска банка ще бъде четвъртата по големина българска банка според размер на депозитна и кредитна база.

Пълният ефект от придобиването ще бъде реализиран от втората година след приключването му. Пощенска банка ще продължи да поддържа стабилни капиталови коефициенти и значителни ликвидни буфери. Според дружеството се очаква сделката леко да подобри капиталовите коефициенти на групово ниво.

Приключването на Сделката подлежи на необходимите одобрения от съответните компетентни регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още