IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно от МЗ: 35 са новите случаи на коронавирус за денонощието

Ново огнище на коронавируса е установено в Самоков

16:19 | 05.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: getty</em></p>

Снимка: getty

Общо 35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат за коронавирус. Това показва Националната информационна система. Данните съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ), след като тази сутрин данните от платформата се разминаха с реалността.

Потвърдените към момента случаи на коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са вече 1390 лица.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи /общо 35/, са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Към 4 юни в лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 149 пациенти, като 8 от тях са настанени в интензивни структури. 

Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 286. За последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

159 са починалите лица, при които е потвърден новият коронавирус. Няма регистрирани нови случаи за последните 24 часа. Разликата спрямо обявените от НОЩ смъртни случаи е следствие от въведени по-късно данни от лечебните заведения за 12 починали лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Тези случаи датират от април и началото на май, уточняват от здравното министерство.

Направените тестове са 1276, а не 223, като показа тази сутрин Единния информационен портал за COVID-информация. Разликата идва от часовете, в които са отчетени резултатите от тестовете, тъй като в системата са записани само тези до 16 часа, но не са показани направените по-късно, поясни на брифинг по-рано зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод разминаването в данните в системата.

 „Вчера привечер беше уточнено, че починалите са 149, а останали 10 са починали през април и началото на май, тъй като част от болниците не са докладвали своевременно като починали с коронавирус пациенти“, каза Начева.

77 болници и 144 лаборатории имат достъп до информационната система за COVID-болните. 32 от тези 144 са одобрените от МЗ лаборатории, които извършват диагностика с тестове за PCR.

Жени Начева поясни, че изчистените грешки явно са довели до различни интерпретации, затова от Министерството на здравеопазването ще я обобщават за медиите и ще я публикуват отново всяка сутрин в 8 часа.

Междувременно днес бе съобщено за ново огнище на коронавируса в Самоков. В града са регистрирани 8 случая на COVID-19 за последните 24 часа.

По информация на д-р Красимира Ковачка, управител на болницата в града, петима от пациентите са настанени за лечение в "Св. Анна". Другите трима са без симптоми и ще останат под домашно наблюдение за 28 дни. Отделението на болницата е дезинфекцирано. Направени са тестове на персонала и пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KKiril
преди 3 години
Наскоро чух изказване на д-р Златанов от РЗИ София област да се отвори ковид отделение в болницата в Самоков, където се оказва, че няма специалисти, които да лекуват заразените.Кой гарантира, че в Самоков ще останат въобще лекари..Ами ако се заразят всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още