IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: Продава ли се или не царският дворец в Баня?

Близки до царското семейство коментират, че фамилията няма намерение да продава имота

12:25 | 09.01.14 г. 3
<p>
	Снимка: <em>РАД</em></p>

Снимка: РАД

Царският дворец в Баня не се продава. Такива коментари на близки до царското семейство се появиха в публичното пространство, дни след като Investor.bg първи писа за публикуваните в Российский аукционный дом (РАД) обяви. Според тях се продават царският имот „Къщата“ в Баня, както и разполoжената в близост винарска изба „Розова долина“. От ръководството на избата също отричат публикуваната информация на руския сайт.

Пред bTV собственикът и изпълнителен директор на винарната Петър Герджиков също заяви категорично, че имотите не се продават. От винарската изба опровергаха информацията в руския сайт за недвижими имоти, според която дворецът се продава за 2,5 млн. евро, а избата – за малко над 5 млн. евро. Те коментират, че вероятно публикуваното е лъжа или шега.

Според Герджиков авторът на публикацията вероятно е „някой, който може да попречи на инвестициите, някаква конкуренция. Относно цената - това е просто подигравка с активите на дружеството”, твърди Петър Герджиков.

Пред Investor.bg говорителят на царското семейство Галя Дичева също коментира, че публикуваните обяви са неверни. „Не знам до каква степен семейството е запознато с казуса. Продажбата на царския имот е немислима и по никакъв начин не може да бъде свързана с продажбата на винарската изба“, категорично заяви тя.

Мълвина Господинова, изследовател на монархическия институт, историк и близка до царското семейство, изтъкна пред Investor.bg, че Симеон Сакскобургготски никога не би продал имота си в Баня. Дори и да планира да го направи, това не би се случило чрез сайт, а чрез по-дипломатични методи.

Тесни връзки

Собственикът на изба "Розова долина" Петър Герджиков твърди, че царският имот и винарната нямат нищо общо. По негови думи "дори и едно от двете да се продава, това автоматично не трябва да води до продажбата на другото".

Той твърди, че единствената връзка между двата обекта е, че винарната използва герба на царското семейство, а в "Къщата" се организират дегустации на вина на "Розова долина".

Самата изба, известна още и като "Царската винарна", бе приватизирана през 2001 г. от фирмата „Шато Вале де роз“ ООД. Тогава нейн собственик става именно Герджиков, който е бивш общински съветник от НДСВ в Столичния общински съвет.

Припомняме, че между 2003 и 2008 година в медиите неколкократно се появява информация, че Симеон Сакскобургготски планира да купи изба „Розова долина“. Но тези твърдения не са доказани.

Според информация в Търговския регистър дългогодишен управител и главен акционер в компанията е сегашният заместник-министър на икономиката с ресор "Туризъм" Бранимир Ботев. Сред имената в управата на компанията, освен на Ботев и Герджиков, стои и това на олимпийската ни шампионка Стефка Костадинова.

В Надзорния съвет на винарната е и дружеството "Саут дистилърс лимитед" с представител чуждестранно юридическо лице.

Данните обаче показват, че избата не е пререгистрирана. Тя е натрупала дългове, а основният й кредитор е Първа инвестиционна банка (ПИБ), към която задълженията са на стойност близо 4,3 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ако имам власт всичко ще му отнема на този *** който дойде само да източи народа ни с неговите юпита-хипита! И в затвора завинаги! Както и всички български политици! Без ГЕРБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Пак с Царските имоти ли ще се занимаваме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Пак ли с Царските имоти ще се занимаваме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още