IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посредници между сезонните работници и земеделските стопани предлага синдикат

Отложеното сключване на еднодневните трудови договори ще доведе до повече злоупотреби, твърдят от КТ "Подкрепа"

13:57 | 20.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КТ "Подкрепа" предлага към бюрата по труда да бъдат създадени отдели, които да посредничат между сезонните работници и земеделските стопани.

Идеята е тези отдели да работят като посредници между сезонните работници и земеделските стопани, да влизат в преговорни отношения с работодателите, каза Ваня Григорова, икономическият съветник към синдиката, по време на кръгла маса "Законодателна прекаризация на труда", предава БТА.

По думите на Григорова така работодателите ще разчитат на работна ръка, а от друга страна, хората, ангажирани на такива договори, ще имат сигурността, че ще им се плати, ще имат осигурителни вноски.

От КТ "Подкрепа" смятат, че чрез отделите от веригата ще се изхвърлят и т.нар. "тартори", които търсят работници на стопаните. Те често от трудови посредници се превръщат и в изборни посредници, коментира Григорова.

Поводът за форума е законодателното предложение за промяна на Кодекса на труда, според което земеделските стопани ще могат да отлагат до 14 дни сключването на еднодневните трудови договори. КТ "Подкрепа" е категорично против това предложение, защото според синдиката от Инспекцията по труда няма как да проследяват, че трудът наистина е положен, работникът няма как да го докаже и така промяната ще доведе до повече злоупотреби и сива заетост. 

Според експерти заетите в селското стопанство са между 700 хиляди и 1,3 милиона души, каза Григорова. Тя допълни, че официалният брой на заетите в селското стопанство по данни на НСИ е около 60 хиляди, а според експерти сивата заетост в сектора е огромна. Григорова припомни, че това е и причината миналата година МТСП, съвместно със земеделски производители, да въведе еднодневните трудови договори. 

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" посочи, че единствените данни, които са били публикувани за еднодневните договори през миналата година, показват, че за повече от пет месеца са подписани около 72 хиляди броя. Според информация на НАП за общо 11 месеца в краткосрочна селскостопанска работа са заети малко по-малко от 13 хиляди души, които са около 8 пъти по-малко от очакванията и това са 1,42 на сто от хората, които си изкарват прехраната в този сектор, допълни Григорова. 

Според оценката на институциите причината за ниската заетост е това, че попълването на договорите е трудоемко. От "Подкрепа" оспорваме тезата, че договорите се попълват трудно, тъй като в бланката се изискват само личните данни на работника, посочи Григорова.

По думите на Теодор Дечев, представител на работодателите, малко хора са били заети по новата мярка, тъй като тя е въведена едва когато розоберът и брането на костилкови плодове са приключили.  

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова предложи да се предприемат мерки за подобряване на администрирането на еднодневните трудови договори.

ГИТ и експерти от Министерството на земеделието и храните предлагат като гаранция за това, че договорът ще бъде сключен, в момента, в който работникът бъде приет на работа, да се сдобива с документ с уникален идентификационен номер, с който ще бъде сключен по-късно и трудов договор. Този документ да съдържа минимум данни, за да не товари земеделските производители, предлагат от Инспекцията по труда и експерти от МЗХ.

По проект, за който вече е осигурено финансирането, от ГИТ ще изградят електронна система, която ще дава онлайн достъп за земеделските производители, без значение коя част от денонощието е и кой ден от седмицата е, каза Михайлова. Чрез системата стопаните ще могат да получават бланките за договорите с уникален номер.

След въвеждане еднократно на данните за работника, системата в следващ момент само чрез името и ЕГН, ще може да генерира всички данни за лицето. Тя ще пресмята и разходите за земеделските производители.

Каквито и законодателни промени да се правят, то те трябва да бъдат мислени с цел да бъдат извадени тези хора от сивия сектор и едновременно с това да не загубят помощите си, заяви Румяна Михайлова.

Тя посочи, че мярката "еднодневни трудови договори" не е действала достатъчно дълго, за да има адекватен анализ за това дали секторът изсветлява. От ГИТ са подготвили брошура, с която припомнят и на земеделските стопани, и на работниците, че договорът трябва да е трудов и че работниците с него запазват правото си на социални помощи.

От началото на годината до 20 юни броят на еднодневните трудови договори е 102 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още