Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Постоянното видеонаблюдение в акцизните складове се отлага

До 30 април трябва да е готов првилникът за видеоконтрол, но след съгласуване на процедурата с Европейската комисия

Постоянното видеонаблюдение в акцизните складове се отлага

Снимка: Архив Ройтерс

До 30 април министърът на финансите трябва да е готов с правилника за прилагането на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), който предвижда използване на система за видеонаблюдение и контрол в данъчните складове, в които се произвеждат и складират енергийни продукти.

Още по темата

Тази промяна е записана в законопроект, внесен от  депутата от ГЕРБ Менда Стоянова и група народни представители. С този срок се отлага въвеждането на видеонаблюдение в реално време в акцизните складове за тютюневи изделия и алкохол.

В мотивите на проекта се посочва, че е нужно повече от предвиденото в момента време за оборудване на складовете с камери, защото се налага тази процедура да се съгласува с Европейската комисия. Налице е необходимост от удължаване на срока за издаване на законово решение до приключване на процедурата  по изпратено съобщение  за проект за технически регламент, пише в предложението за закон.

Това се отнася до организацията и координацията на обмена на информация за технически регламенти и правила за услуги на информационното общество и за установяване на процедури, свързани с прилагането на някои национални технически правила и продукти, законно предлагани на пазара на друга държава членка.

Ако законопроектът бъде приет в този вид, Министерството на финансите ще трябва да изчака отговор от Европейската комисия, след което ще има два месеца, за да определи в правилника към закона как ще се събира информацията от камерите.

Investor.bg напомня, че изискването да се въведе постоянно наблюдение, до което достъп има Агенция "Митници", правителството прие в началото на септември 2019 г. Мотивът за него беше борба с контрабандата, но бизнесът възрази, че така може да излезе наяве търговска тайна.

Ввидеокамери трябва да бъдат монтирани на всички места, през които в обектите влизат или ги напускат транспортни средства, както и да имат възможност за разпознаване на номера за идентификация на транспортните средства. Целта е да се осигури дистанционно наблюдение от контролните органи на процесите по въвеждане и извеждане на тази група акцизни стоки от данъчните складове, спрямо които е налице необходимост от завишаване на контрола, като се сведе до минимум възможността за неправомерно извеждане на акцизни стоки от данъчните складове.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19