Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пострадалите от пожари общини получават допълнителни средства

Може да се наложи да искаме помощ от друга държава за пожарите, заяви премиерът Стефан Янев

Пострадалите от пожари общини получават допълнителни средства

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебното правителство ще свика междуведомствена комисия по възстановяване и подпомагане, за да се насочат допълнителни средства към общините с изгорели имоти заради разразилите се пожари от последните дни. Могат да разчитат всички засегнати. Това заяви по време на блиц контрола в парламента вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Следващата седмица кабинетът ще приеме решение за трансфер за щетите по имотите. С решението на служебното правителство ще се насочат пари към общините за хората и за общинска инфраструктура, уточни Донев.

Двама горски служители загинаха край Сандански, а днес там и в общините Петрич и Кресна е обявен ден на траур.

На въпрос на Мая Манолова какви са мерките за подкрепа на пострадалите при пожарите, социалният министър Гълъб Донев каза, че е разпоредено на съответните социални служби да окажат подкрепа на семействата на загиналите. 

Гълъб Донев обясни, че близките на загиналите горски служители при пожара в Петрово имат право на еднократна помощ от 540 лв. Тази помощ може да бъде получена от съпругите, родителите или децата им. Непълнолетните деца могат да получават и социална пенсия.

Още по темата

Пострадалите могат да получат еднократна социална помощ от 375 лева за жизненоважни потребности.

Вече са разпоредени и дирекциите по социално подпомагане в съответните места да се съберат комисии, които ще направят оглед на щетите по имотите.

Мая Манолова предложи национална кампания за събиране на средства.

България може да поиска помощ с летателна техника от друга държава, ако бушуващите в страната горски пожари продължават да се разрастват.

Може да се наложи да искаме помощ от друга държава, заяви по време на блиц контрола служебният премиер Стефан Янев. Той отговори на въпрос от депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев за поръчка или процес по осигуряване на хеликоптери и самолети за пожарогасене.

Стефан Янев уточни, че само един хеликоптер от състава на Военновъздушните сили има възможност да участва в гасенето на огъня и поясни, че до 10 дни вертолетите могат да станат три, но не повече. Затова ще бъде преценено спрямо ситуацията дали искането на помощ по въздух от друга страна се налага.

Служебното правителство направи първата крачка, но тя е половин крачка. В Плана за възстановяване заложихме проект за медицински хеликоптери. Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари, каза още той.

Хоризонтът на служебното правителство е прекалено къс, за да реализира подобен мащабен план. Към настоящия момент страната ни няма специализирана летателна техника, която да участва в гасенето на горски пожари, а за целта се използва военна техника, посочи Янев.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?