IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постъпленията в бюджета от акциз върху бирата растат през 2016 г.

Пивоварите отбелязват активен инвестиционен процес

13:47 | 27.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Постъпленията от акциз върху бирата през 2016 г. са 81,3 млн. лева, което е с 5% повече спрямо 2015 г. Приходите от ДДС са 60 млн. лева, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ), като се позовават на данни на Агенция "Митници".

Платените акцизи от пивоварния сектор през миналата година са с 4 млн. лева повече.

Пивоварите отбелязват активен инвестиционен процес, ръст в продажбите, устойчива работната заетост, силни информационни кампании в подкрепа на модерната бирена култура.

През 2016 г. капиталовите инвестиции на всички членове на Съюза са близо 43 млн. лева. Парите са вложени в модернизиране и изграждане на нови производствени, складови и лабораторни помещения, инсталации за анаеробно пречистване на отпадни води, изграждане на климатизационни системи, нови производствени апарати и IT оборудване; автоматизирани системи за бутилиране и етикетиране на готовата продукция. 



През 2016 г. членовете на Съюза на пивоварите – ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД и „Ломско пиво” АД, общо са реализирали 5,1 млн. хектолитра бира, което е с 2,5% повече от продажбите им през 2015 г.

Запазват се тенденциите за намаляване на дела на продажбите в РЕТ бутилки, който за 2016 г. е 57,5% (срещу 60% през 2015 г.) и увеличаване на дела на кеновете - с 13%. Стабилни остават нивата на продажбите в стъклени бутилки  - 24% и на наливното пиво (кегове) с 5,5%. В сравнение с 2015 г. лек ръст от 4% е отчетен при експорта на бира. Традиционно около 93% от консумираното в страната пиво се осигурява от членуващите в СПБ пивоварни.

„Реализираните от членовете на СПБ количества бира през 2016 г. са най-високите за последните 8 години. Продажбите се доближават до обемите им от 2007 и 2008 г., които бяха едни от най-успешните за бранша. Тогава бяха отчетени 5,3 млн. хектолитра бира продажби на членовете на СПБ, но при действащи към онзи момент 9 пивоварни. Индустрията като цяло бележи устойчиво развитие“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на сдружението.          

През 2016 г. членовете на сдружението обогатяват портфолиото си с нови продукти. Пивоварите са позиционирали на пазара над 30 нови опаковки и разфасовки бира след инвестиции за обновената гама бутилки, кенове, етикети и капачки. 

По данни на НОИ през изминалата година в икономическа дейност „Производство на пиво и малц“ работната заетост е 2400 човека. От тях с най-висок брой са техниците и приложните специалисти – 890, машинните оператори и монтажистите са 560, а ръководният състав и висококвалифицираните специалисти са общо 510. За изминалата година средният осигурителен доход в бранша е 1350 лева.

На Общото събрание на СПБ е отчетено, че пивоварният бранш продължава активно да инвестира в инициативи за социална отговорност. През 2017 г. продължава информационната кампания за качествата на категорията и ефекта от умерената консумация на бира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още