Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Потребителите у нас не познават добре означенията за срок на годност при храните

Това води до големи количества изхвърлени продукти

Потребителите у нас не познават добре означенията за срок на годност при храните

Снимка: Pixabay

Много от българските потребители не правят разлика между маркировките „използвай преди“ и „най-добър до“, които се поставят на продуктите. Това стана ясно на кръгла маса за загубите на храни в България, съобщи агроминистерството.

Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срокът „използвай преди“. Ако обаче на продукта е отбелязана дата „най-добър до“ и храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече (например спагети и макарони). 

Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна.  

Още по темата

Според проучване на Европейската комисия едва 20% от българите познават значението на обозначението „използвай преди“.  За да бъдат по-добре информирани, потребителите, ще се провеждат информационни кампании.

В Европейския съюз ЕС няй-голям дял (около 54%) от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията.

„Налага се да се предприемат мерки за промяна на отношението към на храните“, подчерта заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

Той съобщи, че ще бъде разработена национална програма за намаляване на загубите на храни.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април