Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Потребителската кошница е поскъпнала с над 10 лева само за две години

Намаляване на ДДС на 9% заради поскъпването на храните поискаха браншовици и синдикати

Потребителската кошница е поскъпнала с над 10 лева само за две години

Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

Потребителската кошница е поскъпнала с над 10 лева само за две години. В момента тя излиза 79 лева, докато през 2019 г. тя е била 68 лева. Миналата година пък основните стоки са стрували 73 лева, стана ясно от коментари на представители на работодателите, социалните партньори и държавата по bTV.

Това означава, че в рамките на две години основните стоки са поскъпнали с малко над 16%.

Още по темата

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът в нашата страна е високо конкурентен, което влияе за по-плавното вдигане на цените.

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, посочи той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като увеличението на цената е започнало още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева обяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба.

„Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова е убедена, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора.

„На една минимална заплата от 650 лева, чистата сума, която получава човек е около 540 лева. Около 85 лева от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че те подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки. По техни данни бедното население на страната е около 25%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт