IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие се понижава въпреки ниската безработица и ръста на доходите

По данни от бизнес анкетите на НСИ през декември 2018 г. показателят на доверие в промишлеността се повишава с 0,8 пункта в сравнение с месец по-рано

13:40 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към края на декември доверието в промишлеността се повишава, но в същото време потребителското доверие отчита спад. Това показват данни от анкетите на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. 

Любопитното е, че въпреки спада на безработицата с 0,8 процентни пункта през последните 3 месеца, промишлените предприятия посочват недостига на работната сила като основенфактор, затрудняващ дейността им. 

По данни от бизнес анкетите през декември 2018 г. показателят на доверие в промишлеността се повишава с 0,8 пункта в сравнение с месец по-рано.

През октомври 2018 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1,6% спрямо съответния месец на 2017 година (предварителни данни). На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 2,6%, а спад е регистриран в добивната промишленост - с 6,3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,8%.

Календарно изгладените данни на строителната продукция през октомври 2018 г. показват увеличение с 1,8% в сравнение със същия месец на 2017 година. На годишна база нарастването на строителната продукция през октомври 2018 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при гражданското/инженерното строителство, където увеличението е с 2,5%, а при сградното строителство - с 1,2%. 

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2018 г. възлиза на близо 30 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4236 лв. от стойностния обем на показателя. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,1% на БВП през третото тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0,7% спрямо второто тримесечие на 2018 година.

През октомври 2018 г. общият показател на доверие на потребителите се понижава с 3,2 пункта в сравнение с юли, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в градовете, така и в селата. Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца, са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение.

През октомври 2018 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 4,.9% в сравнение със същия месец на предходната година. През октомври 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - със 17,4%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 16%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 10,4%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - със 7,3%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 7,1%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,7%.

За индивидуално потребление на населението през третото тримесечие на 2018 г. са изразходвани 62,6% от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя спрямо съответното тримесечие на 2017 г. е 7,7% (според сезонно изгладените данни).

През октомври 2018 г. средното натоварване на мощностите в промишлеността е с 1,5 пункта над нивото си от юли и достига 77,5%.

Бруто образуването в основен капитал през третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на предходната година според сезонно изгладените данни се увеличава в реално изражение със 7%. Относителният дял на този показател в БВП е 17,4%.

Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още