IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на вода и енергия доближава критична точка

През 2050 г. още 2 милиарда души ще бъдат без достъп до двата ресурса, според Фондация We Are Water

11:35 | 22.03.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потреблението на вода и енергия доближава критична точка

Въпреки че достъпът до вода и енергия е едно от необходимите и основни човешки права, значителна част от населението на света няма достъп до тези услуги и живее в несигурни условия. Повече от 1,3 милиарда души нямат електричество, 900 милиона нямат добри източници на питейна вода и около 2,4 милиарда нямат достъп до добра канализация. Това посочват от Фондация We Are Water, която отбелязва  22 март -  Световния ден на водата, като предприема глобална кампания за повишаване на информираността.

Анализатори предупреждават, че тези умопомрачителни цифри ще продължат да нарастват, ако не се предприемат действия за решаване на проблема. Според оценки на ООН, през 2050 г. още 2 милиарда души ще се нуждаят от достъп до вода и енергия.

„Тази тревожна цифра предсказва възможни бъдещи проблеми, които трябва да посрещнем и решим чрез общи усилия”, коментира Ксавиер Торас, директор на фондацията.

Проблемът не се ограничава само до консумация от човека: 8% от прясната вода в световен мащаб се използва за производство на енергия, докато 8% от произведената в света енергия се използва за изпомпване, транспорт и третиране на вода.

„Потреблението на двата ресурса, които са ограничени, продължава да расте и доближава критична точка: през 2035 г. потреблението на енергия в света ще се увеличи с 50%, а използването на вода от енергийния сектор ще нарастне с 85%“, изтъква Карлос Хименес Ренхифо, отговорник за Испания в Регионалния информационен център на ООН за Западна Европа.

Той допълва, че на фона на намаляващите водни запаси не могат да се решат нито енергийните проблеми, нито въпросът с подобряване на достъпа до чиста питейна вода. Прогнозните цифри говорят за обостряне на енергийните проблеми и което е по-лошо - справянето с нарастващата необходимост от вода и енергия ще е за сметка на околната среда. Необходимо е създаването на пряк план за използване потенциала на различните сектори, твърди експертът.

Фондацията планира инициативи в 13 страни, сред които България, Испания, Португалия, Аржентина, Китай, Великобритания, Бразилия и Индия.

От 1994 г. насам на 22 март ООН отбелязва Световния ден на водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Що бе ние имаме излишък от производство на ток. Давай да опъваме кабелите до африка, да захлебим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
Sakamano
преди 10 години
Ами след като не достига вода и енергия, хората да спрат да се размножават като въшки. Точно в страните които са най-бедни на ресурси населението расте най-бързо. Докога може да продължава това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Това трябва да притеснява най вече вликият консуматор и замърсител САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
ама морган,сорос билдерберги илюминати и компания не искат евтина енергияяя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 10 години
аууууууу сакън , да не видят какво си написал . Никакво ВЕИ , АЕЦ до АЕЦ трябва да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Решението се нарича ВЕИ. При достатъчно развитие на технологията ще има достатъчно евтина енергия и вода (обезсоляването на морската вода е въпрос на евтина енергия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още