Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Потреблението на вода и енергия доближава критична точка

През 2050 г. още 2 милиарда души ще бъдат без достъп до двата ресурса, според Фондация We Are Water

Въпреки че достъпът до вода и енергия е едно от необходимите и основни човешки права, значителна част от населението на света няма достъп до тези услуги и живее в несигурни условия. Повече от 1,3 милиарда души нямат електричество, 900 милиона нямат добри източници на питейна вода и около 2,4 милиарда нямат достъп до добра канализация. Това посочват от Фондация We Are Water, която отбелязва  22 март -  Световния ден на водата, като предприема глобална кампания за повишаване на информираността.

Още по темата

Анализатори предупреждават, че тези умопомрачителни цифри ще продължат да нарастват, ако не се предприемат действия за решаване на проблема. Според оценки на ООН, през 2050 г. още 2 милиарда души ще се нуждаят от достъп до вода и енергия.

„Тази тревожна цифра предсказва възможни бъдещи проблеми, които трябва да посрещнем и решим чрез общи усилия”, коментира Ксавиер Торас, директор на фондацията.

Проблемът не се ограничава само до консумация от човека: 8% от прясната вода в световен мащаб се използва за производство на енергия, докато 8% от произведената в света енергия се използва за изпомпване, транспорт и третиране на вода.

„Потреблението на двата ресурса, които са ограничени, продължава да расте и доближава критична точка: през 2035 г. потреблението на енергия в света ще се увеличи с 50%, а използването на вода от енергийния сектор ще нарастне с 85%“, изтъква Карлос Хименес Ренхифо, отговорник за Испания в Регионалния информационен център на ООН за Западна Европа.

Той допълва, че на фона на намаляващите водни запаси не могат да се решат нито енергийните проблеми, нито въпросът с подобряване на достъпа до чиста питейна вода. Прогнозните цифри говорят за обостряне на енергийните проблеми и което е по-лошо - справянето с нарастващата необходимост от вода и енергия ще е за сметка на околната среда. Необходимо е създаването на пряк план за използване потенциала на различните сектори, твърди експертът.

Фондацията планира инициативи в 13 страни, сред които България, Испания, Португалия, Аржентина, Китай, Великобритания, Бразилия и Индия.

От 1994 г. насам на 22 март ООН отбелязва Световния ден на водата.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 4 години
Що бе ние имаме излишък от производство на ток. Давай да опъваме кабелите до африка, да захлебим.
3
 
30
 
5
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ами след като не достига вода и енергия, хората да спрат да се размножават като въшки. Точно в страните които са най-бедни на ресурси населението расте най-бързо. Докога може да продължава това?
9
 
15
 
4
преди 4 години
Няма профилна снимка
Това трябва да притеснява най вече вликият консуматор и замърсител САЩ.
5
 
19
 
3
преди 4 години
ама морган,сорос билдерберги илюминати и компания не искат евтина енергияяя
6
 
9
 
2
data до: MZ/X
преди 4 години
Няма профилна снимка
аууууууу сакън , да не видят какво си написал . Никакво ВЕИ , АЕЦ до АЕЦ трябва да има

Още от Икономика и политика
Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните