IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдихме интереса си към доставки на газ от Каспийско море

Българският енергиен министър е посетил петролната компания SOCAR по време на визитата си в Азербейджан

12:57 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потвърдихме интереса си към доставки на газ от Каспийско море

Българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е потвърдил интереса на страната ни към природния газ от Азербайджан като начин за диверсификация на доставките.

Това е станало на среща на министъра с ръководството на държавната газова компания SOCAR, пише изданието trend.az.

На срещата ръководителят на азерската петролна компания Ровнаг Абдуллаев е изразил увереност, че сътрудничеството между Азербайджан и България в сферата на енергетиката ще се задълбочи.

Припомняме, че природен газ от Азербайджан се планира да бъде доставян в Европа през 2019 година. Консорциумът „Шах Дениз II” избра доставките от находищата в Каспийско море до Стария континент да бъдат извършвани чрез Трансадриатическия газопровод (ТАР), пренебрегвайки Nabucco - газопроводът, който трябваше да преминава през територията на България.

За нас обаче този избор не означава край на надеждите да получаваме азерски газ. В началото на годината ТАР и "Интерконектор Гърция – България" (ICGB) са подписали меморандум за техническо сътрудничество и бъдещо развитие на стратегическата инфраструктура в региона.

Благодарение на това споразумение България може да получи достъп до газа от Каспийско море, но чрез връзката „Комотини – Стара Загора“.

Проектът ТАР се свързва с Трансанадолския газопровод (TANAP) на турско-гръцката граница. Газопроводът преминава през територията на Гърция, Албания, по дъното на Адриатическо море до Южна Италия. Оттам доставките се разпределят до страни от Западна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още