Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Повече от половината българи виждат имиграцията като проблем

51% от хората виждат заплаха за работните си места от идващите в страната чужденци, сочи проучване на Евробарометър

Повече от половината българи виждат имиграцията като проблем

Снимка: Архив Ройтерс

За 52% от българите имиграцията е проблем, показва последното специално проучване на Евробарометър. За сравнение само 38% от европейците имат това усещане. По-негативно е и усещането за интеграцията на чужденците у нас - 55% смятат, че тя не е успешна. Процентът е близък до средния за ЕС - 54% от гражданите на съюза виждат успех по отношение на интеграцията на имигрантите.

Като цяло възгледите на българите към мигрантите са по-скоро отрицателни - 53% не виждат възможност те да се развият на трудовия пазар, а 51% смятат, че те по-скоро заемат работните места, предназначени за българите. 59% не виждат възможности за обогатяване на местната култура благодарение на имигрантите.

Според 70% от българите миграцията е тежест за социалната система, а близо две трети посочват, че мигрантите задълбочават проблемите с престъпността.

Като цяло в ЕС са много по-позитивно настроени към имигрантите. За 72% от европейците те помагат за заемане на работни места, за които няма местни работници, а 61% виждат в мигрантите източник на обогатяване на културата. Все пак 56% са на мнение, че чужденците тежат на социалната система, а 55% - че задълбочават проблемите с престъпността.

Проучването показва, че българите странят от чужденците - само 5% имат приятели имигранти, а 1% - приятели или членове на семейството чужди граждани. 71% обаче нямат представа колко са чужденците в обществото.

Всъщност много малка част от българите се чувстват осведомени относно въпросите, свързани с имиграцията и интеграцията на чужденци. 31% заявяват, че са напълно осведомени, а 49% - не много добре осведомени.

Почти 42% обаче вярват, че тези въпроси се представят обективно от медиите. За 14% новините за чужденците са твърде негативни, а за 16% - твърде позитивни.

Факторите, които ще помогнат за успешната интеграция на мигрантите, са познаване на езика (93% от българите са на ), принос към социалната система чрез плащането на данъци (91%) и ангажираност към начина живот в страната (89%). Подобни са процентите и сред гражданите на ЕС като цяло.

Голяма подкрепа срещат мерките за езикови курсове сред чужденците, курсове за интеграция и записване на децата на мигрантите на училище.

Проучването на Евробарометър е осъществено в периода между 21 и 30 октомври 2017 година сред малко над 28 хил. граждани от 28 държави на ЕС. Интервютата са проведени лично в домоветена респондентите на официалния език на съответната държава.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
4
 
9
Sakamano до: ABBA
преди 1 година
Човек който разпространява руски пропагандни материали в български интернет медии.
4
 
8
 
8
ABBA до: Sakamano
преди 1 година
Отворен, дай дефиниция за национален предател!
8
 
3
 
7
Sakamano до: Императорът
преди 1 година
Другите се притесняват, че чужденците ще им вземат работата, а ти се страхуваш да не ти вземат помощите?
2
 
10
 
6
ABBA до: hommedome
преди 1 година
Държавата плаща. У Германията им дават и пари за проститутки, да не закачат местните. А ако няма къде да ги сложат, изхвърлят на германеца наемателите или пък му запълват второто и третото жилище с в'ииииииисоко Е'нелектулална миграция с ДНК съвършенно различна от арийската. И манталитет още 'по!
3
 
11
 
5
hommedome до: red6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Значи,
Не говорят езици, не са учили, ама да ядат искат. И покрив над главата. И джобни ще поикат!
И кой плаща? И кой ги праща?

Още от Икономика и политика
Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър