Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Повечето българи не знаят какво представлява Зелената сделка

Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за столичани и жителите на областните градове

Повечето българи не знаят какво представлява Зелената сделка

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Повечето българи не са чували за Зелената сделка - това показват две национални представителни изследвания сред пълнолетните българи на „Екзакта Рисърч Груп“, проведени през октомври 2020 г. и година по-късно - през октомври 2021 г. Интервюирани са 1005 пълнолетни българи в 72 населени места на страната.

На въпрос „Вие лично чували ли сте някога у нас да се говори в публичното пространство за Зелената сделка?“ през 2020 г. положително отговарят 36,5%, а през 2021 г. - 48,4%. За европейския преход към нисковъглеродна икономика през 2020 г. не са чували 63,5% от запитаните, а тази година - 51,6%.

През 2021 г. расте делът на запознатите с този термин, коментират социолозите.

67% от висшистите разпознават термина "Зелена сделка", а също и 57% от столичаните и 53% от жителите на областните градове.

По-малко се знае за процеса от младежите под 30 години (сред 56% от тях), сред възрастни над 60 години (сред 54% от тях), сред запитани с основно и средно образование, сред хора с нисък стандарт на живот и сред жители на малки градове и на села.

Какво представлява Зелената сделка

В сравнение с 2020 г. през 2021 г. има ръст от 7 пр. пункта в дела на правилно отговарящите (от 39% на 46%), че Зелената сделка е набор от европейски политики за дългосрочно намаляване на вредните емисии в страните от ЕС и икономическата трансформация към нисковъглеродна икономика. Така отговарят по-често хора на средна възраст, висшисти, както и жители на столицата и на големите градове. С цели 8 пункта за последната година намалява делът на хората без мнение по въпроса.

Според голям брой запитани България не е готова да извлече полза от тази трансформация – 40,8% през 2020 г. и 44,4% през 2021 г.

Какво според Вас представлява „Зелената сделка”? Октомври 2020 Октомври 2021
Национален план на българското правителство за намаляване на вредните емисии в българската енергетика до 2030 г.

 

12,7%

 

14,7%
Набор от европейски политики за дългосрочно намаляване на вредните емисии в страните от ЕС и финансиране на икономическата трансформация към нисковъглеродна икономика.   39,2% 45,9%
План на ООН за цялостна промяна на човешките дейности с цел намаляване замърсяването на околната среда.  8,4% 7%
Не знам, не мога да преценя
 
39,7% 32,4%

 

Замърсяване на въздуха

През октомври 2021 г. 40,2% от българите определят като трайно нерешен проблема за замърсяването на въздуха в своето населено място. За 59,8% това не е така.

Бихте ли казали, че във Вашето населено място замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем? Октомври 2020 Октомври 2021
Да  38,6% 40,2%
Не  61,4% 59,8%

 

Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за 81% от столичани и за половината от жителите на областните градове.

Замърсяването на въздуха не е трайно нерешен проблем за 67% от жителите на малките градове и за 92% от жителите на селата.

Данните за последната година показват устойчиви нагласи в отговорите на този въпрос.

Въпреки това повечето хора не биха сменили населеното си място за такова с по-чист въздух – 88,7% през 2020 г. и 85,4% през 2021 г. не искат да се местят по тази причина.

Делът на хората, които заявяват, че биха напуснали населеното място, в което живеят, за да отидат другаде, където въздухът е по-чист, расте обаче от 11% на 15%. Това твърдят по-често хора на възраст под 40 години, високообразовани и заможни респонденти. Такъв отговор дава и всеки четвърти от живеещите в населени места, където замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем.

През последната година нарастват дяловете на българите, които са готови персонално да подпомогнат борбата с климатичните промени. Най-слаба е персоналната готовност за подпомагане на борбата с климатичните промени, като се намалят пътуванията с автомобили.

Двете изследвания са реализирани със средства на "Екзакта Рисърч Груп" и с финансовата подкрепа на депутата в ЕП Радан Кънев.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
4
 
15
bgMan до: Mavi Goz
преди 1 месец
Нема руснако, нема. Толкова години ви ядохме попарата и демогагията. Доколкото можем ще гледаме да минем на минимум доставки от Русия. Наситихме се. Виж за Сибир китайците имат много големи апетити. След падането на Волжка България българите там вече няма какво да искаме. Аз не ги мразя русите. Те мразят българите понеже са шовинисти и в голяма степен нацизма намери почва точно между руснаците, които най-много пострадаха от хитлерофашизма. Каква ирония... 70 години по-късно... Иначе чисто обективно руснаците са ми по-приятни от лицемерните американци или британци, само не мога да разбера омразата на русите към българите, когато не им слугуваме. Затова е добре и доколкото е възможно да не зависим от тех.
4
 
2
 
14
Mavi Goz до: bgMan
преди 1 месец
Ще ги храниш бре, Му нчо, ще ги храниш и хоро ще играеш! Като за теб - специална оферта - ще ги храниш с отвращение . . . ;) :lol: . . Не, щото на тех така им харесва, а щото ти си такъв - политически жмок. Въпреки, че ти не си политик, не си бизнесмен, не си се докосвал до реалните неща в политиката, икономиката и парите. Ти си емоционална ов ца - само си виж аргументите - мразя, мразят, обичам, не обичам . . . На такива като тебе животът е сено в яслата и стригане и доене, а когато се наложи - и клане. Немаш думата, освен тука, щото е безплатно. Ако требваше да плащаш, за да пишеш, немаше никой да те е чувал даже . . . Ти не си добил възгледите си от неква житейска схема, а от в-к Демокрация и от седесарските площадни драйфни, които годинясаха нема и една петилетка. Ти повтаряш мантрите на ти кви от сорта на Филип Димитров, Стоян Ганев, Стефан Куртев, Надка Дипломатка, Катето Михайлова, Дебелият Ал Йорданов, Иван Костов, Генчо Бакърджиев и пр . . . Къде са те сега? Нали щеха да съдят и осъдят оркиите за злощастията ни? Нали ви обещаха, че край със зависимостта от Раша? Имаха правителство. Имаха Козяк. Снимаха се с Клинтън, Олбрайт, Бжежински, Кисинджър . . . Къде са сега те и менторите им и къде са рашките? Тех ги нема, а рашките пак са си там, само че бая по-силни от преди 25-30 години . . . Па ти си ги мрази . . .Тоя свет се върти от парите - секи на секи нещо продава, секи от секи нещо купува - алъш-вериш . . . И парАта ебава мамата на фукарАта . . . И Европа, и Русия имат купища неща за продаване и за купуване и си искат алъш-вериша. Верно, едни клоуни подскачат пред прожекторите и шашкат ти квите като тебе, но умните търгуват и печелят. Докато ти и останалите ти кви мразите това и обичате онова, алъш-веришът не спира - това върти света, или поне този наш свят, в който живеем. И този процес си има закони и там нема <мрази, обача, харесва, не харесва> . Можеш да ме наричаш руснак, можеш и узбек, можеш и китаец, но аз работя с кинти и пиша за кинти, а ти живееш с емоции и пишеш за емоции. В света на кинтите емоциите са го вно в коридора - развалят въздуха в целата къща. Потърси си некой литературен форум, щото имаш нужда да си обменяш емоции, а не мисли за кинти. Докато руснаците държат Сибир, ще продават газ, а ние ще купуваме - поне, докато не завладеем Сибир . . . . Единствено ви остава с *** Стоенча да мразите и да др ищите тука, та да ва оликва . . . Същото, като да си друснете по едта злобойка - не е като е бането, ама става, като требва да ти олекне . . . ;) :lol:
4
 
4
 
13
bgMan до: michaelis23
преди 1 месец
Когато бяхме само на руски доставки пак плащахме най-скъпите цени спрямо останалите. Така че нищо не се е променила освен джоба, в който отиват средствата. Стига сме хранили руснаците дето ни мразят. Лъжа е, че ако статуквото се запази щяло да е по-евтино. Русия не обича да продава по-евтино отколкото конкуренцията. Няма значение от кого купуваме за цената, но е по-добре да не храним руските оркии.
6
 
4
 
12
zelka007 до: michaelis23
преди 1 месец
мише , коста рика , 5млн население , $12млрд БВП ... 100% от възобновяеми източници . 5-6 големи язовира - 60% от електричеството , 10-на геотермални централи - 15% от електричеството (факт - имат 2-3 активни вулкана, но имат и 5-6 неактивни и от там вадят ток) , 10-на вятърни парка - 15% от токът (а нямат вятър колкото нас) , другото е от фотоволтаици , преценили са че няма да правят на биомаса централи , въпреки че имат възможност . държат в резерв , 7 петролни централи , ако вземе да намалее вятъра или се случи суха година и не напълни достатъчно язовирите ... геотермалните и вятърните централи и половината от язовирите са ги изградили в последните 20г ... токът за бита е $0,125 за киловат , за бизнесът е $0,178 за киловат ... въглеродни квоти ... ?! ... нъц , нема ... :))) ... стинкаджии ли са ... ми не са . добро планиране му се вика ... строият зарядна мрежа за електрички в държавата , смятат да не плащат и там въглеродни квоти . изнасят зелен ток за целият регион около тях . нема им е зле ... и всичко е частни инвестиции и заеми , а не грантове от ЕС . па ти продължавай да редиш цинизми ... :))) ... света се оправя държава по държава и не му дреме какво се пише из форума на инвестора , как това не можело , как онова не можело ...
5
 
3
 
11
michaelis23 до: bgMan
преди 1 месец
ае ти си откачил ве ! Толко ли те кефи да ти е скъпо ве аз не мое ви разберем вас ?!? Свали малко тия руски очила ве деееееба мааа му, тука не стаа въпрос за никви рушняци, а дали тока щи е 15 леа или 150 леа на месец ....

Още от Икономика и политика
Президентът свиква Народното събрание на 3 декември