IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето застрахователни полици вече покриват COVID риска

Условията и размерите на обезщетенията зависят от условията на здравните застраховки, показва проучване на АБЗ

13:42 | 26.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българските застрахователи реагират гъвкаво и адекватно на нуждата на обществото от застрахователна защита във връзка с COVID-19. Преобладаващата част от живозастрахователите и три компании от общо застраховане предлагат различни възможности за своите клиенти, показва проучване на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Пет от животозастрахователните компании и една от общо застраховане са посочили в отговорите си, че за тях COVID не е изключен риск. Това означава, че той се третира като стандартна инфекция и е покрит по полици, предвиждащи обезщетения, свързани със заболяване. Размерът на обезщетенията или плащанията зависи от условията по конкретната полица. Други застрахователи посочват, че предлагат продукти с включено COVID покритие или такова може да се добави по желание на клиента, уточняват от АБЗ.

Сред вариантите, предлагани на пазара са: рискови застраховки „Живот“, застраховки „Заболяване и злополука“, като освен за групови (за работодатели), има оферти и за индивидуални застраховки.

Най-общо по тях покритията (основни и допълнителни) са за смърт в резултат на заболяването, обезщетения (дневни пари) за болнично и домашно лечение, обезщетения за временна нетрудоспособност, има и оферти за покрития на трайно намалена или загубена трудоспособност в резултат на заболяването. Някои застрахователи предлагат покрития и за медицински разходи (медикаменти, прегледи и изследвания вкл. тест за корона вирус).

Има здравни застраховки, които включват COVID риска.

Предлагат се и застраховки „Злополука за учащи се, деца и персонал в учебни и детски заведения“ с такова покритие, посочват от АБЗ.

Условията и размерите на обезщетенията са различни в зависимост от условията по полицата. Например, дневните плащания за престой в болница могат да варират от 10 до 50 лева на ден, има различни ограничения и изрични условия, що се отнася до максималния брой дни на престой.

За хората, които планират пътуване извън страната, застрахователната защита, която включва риска COVID, е включена от общозастрахователни компании в продукта им застраховки „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“. При първия вид застраховка се покриват медицинските разходи, свързани с диагностицирането и лечението от COVID в чужбина. По втората се изплаща обезщетение според условията по полицата, например отмяна на пътуването поради карантина, домашно лечение или хоспитализация в резултат на заболяване от Covid-19 и други.

Тъй като отделните застрахователни оферти се различават, от асоциацията съветват потребителите при избор да проучат различните пазарни предложения, да се запознаят с покритите рискове, застрахователните суми и други условия по полицата. Според експертите така потребителите ще могат да направят информиран избор, който съответства на личните им предпочитания и нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още