IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаването на осигуровките ще увеличи сивия сектор, смята АИКБ

Работодатели предлагат решения за повишаване на събираемостта

11:28 | 13.03.14 г. 1
Повишаването на осигуровките ще увеличи сивия сектор, смята АИКБ

Повишаването на осигуровките ще доведе до увеличаване на сивия сектор и до значителен спад на събираемостта им. Това е позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изразена по повод намеренията за плавно и поетапно покачване на вноските за пенсия и за безработица.

Ще се разшири недопустимата практика на мълчаливо толериране и с това на облагодетелстване на тези, които работят в отклонение от правилата. Това ще доведе до масовото възприемане на неформалната икономика като средство за просперитет и явно изразено конкурентно предимство за неспазващите установените правила, пише в позицията.

Според работодателската организация държавата няма да е в състояние да контролира и ограничава този процес и той ще се разрасне и задълбочи. А легалният бизнес ще е притиснат „до степен на самоцелно оцеляване“.

Работодателите прогнозират, че повишаването на осигуровките ще доведе до две паралелни явления – спад на заетостта и ръст на безработицата.

Вместо увеличение на осигурителните вноски от асоциацията предлагат решения за повишаване на събираемостта и съответно увеличаване на приходите на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Според асоциацията би могло да се разширят съвместните проверки от Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите за ограничаване на недекларираната заетост, да се регламентира законодателно сезонният труд, както и да се ограничат разплащанията в брой, като се намали прагът от 15 000 на 10 000 лева.

АИКБ предлага и да се активизира санкционната политика на държавата към некоректни работодатели.

За намаляване на разходите на ДОО се предлага да се прецизира законосъобразността на отпуснатите над 900 хил. пенсии за инвалидност, да се ограничи размерът на добавката от пенсията на починал съпруг, каквато в момента получават над 500 хил. лица, да се ограничи практиката на използване на болничен лист за привидно заболяване, да се ограничи срокът на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и да се приемат законодателни промени за ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране.

Сред предлаганите мерки е и постепенно и ежегодно да се изравнят различията в изискванията за осигурителен стаж и възраст до достигане през 2020 година на 40 години осигурителен стаж за жените и за мъжете, при общо за двата пола изискване за възраст за пенсиониране от 65 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
Задължително военни, полицаи, съдебната власт и други знайни и незнайни кърлежи на държавната снага да започнат да си плащат изцяло осигуровките социални и здравни върху брутния размер на получаваните заплати.Ние останалите не сме ***, че да плащаме и заради тях.Няма да стане не го ли разбрахте вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още