IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Практиките за влагане на немлечни мазнини в краве масло продължават

Някои производители са развили „иновативни“ технологии за фалшификации, твърди Асоциация „Активни потребители“

15:37 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Практиките за влагане на немлечни мазнини в краве масло продължават, съобщава Асоциация „Активни потребители“.

Според проучване на организацията някои производители са развили „иновативни“ технологии за фалшификации, които не се откриват с рутинните методи за анализ. Некоректните компании прилагат и нова стратегия за дистрибуция.

Вместо в масовите търговски вериги, които са лесно достъпни и където вече реагират с повишено внимание, те пласират имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така те се озовават основно в хотели, детски градини и училища, болници.

Нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и вода

Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като „имитиращи”, като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Това изискване не е спазено.

От изследваните 10 търговски марки в 3 се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки допълнително се установява и влагане на големи количества вода. Това е търговска измама и влошава качеството на храната.

Допълнителната вода увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси, водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Незаконно влагане на фунгицида натамицин

Рискът от бърза развала при допълнителна вода се намалява чрез антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Натамицинът е фунгицид и се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения.

В ЕС натамицинът е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени (Директива 95/2 от 1995). Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС. От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг.

Според Асоциацията, натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето. Веществото освен това е алерген и затова неговото присъствие в храните задължително трябва да се отбелязва.

Натамицинът е поредният химикал ,натоварващ без нужда метаболизма на консуматорите. Неговото присъствие в кравето масло не носи никакви предимства, които да обосноват използването.

Нарушения в етикетирането

И при този тест се установяват неточности в информацията на етикетите.

• За две търговски марки няма информация за съдържанието на белтък;
• Реално измереното количество мазнини е значително по-ниско от информацията на етикетите при 2 марки;
• При 5 проби измереното съдържание на белтък е с повече от 10% по-ниско от декларираното;
• При 3 търговски марки водата е значително по-висока от стандарта (16%).

При някои показатели, най-вече белтък, производителите са подходили несериозно и едва ли стойностите на етикетите са следствие от лабораторно изпитване. Практиката стойности за хранителна информация да се сваля от интернет е масова в България.

Изводи

Резултатите от този тест показват, че само в 2 от 10 марки всичко е наред, а в още 3 отклоненията са незначителни и няма да се отразят на здравето на потребителите. При другите 5 марки обаче се установява нерегламенирано и/или незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин.

Асоциацията отправя следните препоръки:

• Забрана за използване на немлечни мазнини в млечни продукти. Това означава спиране на производството на „имитиращи“ млечни храни. Ако не може да се контролира производството и предлагането на официализирани фалшификати, каквито са „имитиращите“ храни, е по-добре да бъдат изцяло забранени.
• Забрана за влагане на частично хидрогенирани мазнини в храните. В редица страни вече съществува такава забрана, а в други тя ще бъде въведена скоро. Например в САЩ от 2018 г. спира използването на  частично хидрогенирани мазнини в цялата хранителна индустрия.
• Криминализиране на влагането на незаконни съставки в храните. Такъв казусът с добавяне на натамицин в кравето масло.
• Реформиране на надзора, упражняван от БАБХ за подобряване контрола на безопасността и качеството на храните.

Таблица с резултатите от изследването можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още