IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилата за изчисление на ГПР ще бъдат синхронизирани с европейските

С въвеждането на евродиректива в Закона за потребителския кредит ще се гарантира по-голяма прозрачност и защита на потребителите

13:04 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Правилата за изчисление на ГПР ще бъдат синхронизирани с европейските

Министерският съвет е предложил промени в Закона за потребителския кредит, с които се въвеждат изискванията на Директива 2011/90/ЕС, в която са предвидени допълнителни допускания за изчисляване на годишния процент на разходите (ГПР).

Проектът цели да се осигурят по-ясни правила и да се обхване по широк кръг от случаи при изчисляване на годишния процент на кредита. По този начин се гарантират по-голяма прозрачност и защита на потребителите при предоставяне на потребителски кредити.

В същото време кредиторите ще бъдат улеснени в изчисляването на годишния процент на разходите при отпускането на кредити, което ще се извършва по един и същ начин на територията на целия ЕС и ще осигури последователност и еднакво изчисляване на ГПР от всички кредитодатели.

Предложената актуализация и включването на нови допускания за изчисляване на годишния процент на разходите отговаря на пазарната ситуация в държавите-членки на ЕС, обявяват от Министерски съвет.

И в сегашният Закон за потребителския кредит има ясни правила за изчисление на ГПР, описани в специална глава от закона и приложение към него и в този смисъл промените са по-скоро козметични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още