IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилен ход за България ли е заявката за членство в еврозоната?

Важна е готовността на икономиката ни по отношение на посрещането на ценовия шок при преминаването от левове в евро, посочва пред Investor.bg експерт

12:24 | 16.01.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България изглежда е изправена пред поредния си съдбоносен избор, който може да предопредели дългосрочното ѝ бъдеще.

В четвъртък финансовият министър Владислав Горанов декларира, че българското правителство ще започне разговори с 19-те страни от еврозоната за старт на процеса по присъединяването ни към общата валута.

По думите му "налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото". Въпреки че той не определи конкретни срокове за изпълнение на плана, според него е напълно възможно страната ни да влезе в т.нар. "Чакалня на еврозоната" – валутния механизъм ERM II (Exchange Rate Mechanism II), до 2018 г., когато приключва мандатът на настоящото правителство.

Изявлението на Владислав Горанов доведе до вълна от коментари на експерти от различни сфери, които варираха от едната до другата крайност.

"При условие че от години сме в условие на валутен борд, с частично отнемане на суверенитета на Българска народна банка (БНБ) в емисионната и регулационната политика по отношение на националната валута, за България няма нищо по-естествено от преминаването към еврото", посочва пред Investor.bg икономистът от Института за дясна политика Георги Харизанов.

По думите му важно е да се отбележи все пак каква е "готовността на икономиката ни по отношение първо на изискванията за стартиране на процедурата в ERM II, и второ - по отношение посрещането на ценовия шок при преминаване на цените от лева в евро". "Въпреки първоначалния ентусиазъм в предишния мандат на ГЕРБ, очевидните проблеми отложиха идеята с шест години, които по отношение на влизането в еврозоната и напредъкът по стартиране на процедура за влизане в ERM II минаха някак неусетно – темата просто изпадна от публичния и медиен дебат", отбелязва експертът.

Според Георги Харизанов при положение, че в момента България се намира в условия на свръхдефицит съгласно Маастрихските критерии, "2018 г. лично на мен ми се вижда силно оптимистична прогноза".

"При всички случаи обаче отношението ми към влизането на България в еврозоната е изцяло положително, доколкото ще внесе допълнителна стабилност, сигурност и предвидимост във финансовия сектор. А това е тема, която ще става все по-актуална, особено с предстоящото осветляване на състоянието на пенсионните фондове, например", коментира още той.

Трябва ли да бързаме с присъединяването към еврозоната?

Да, трябва да влезем възможно най-бързо
Не, важно е да видим как ще изглежда съюзът
Не трябва да влизаме в еврозоната изобщо
Не мога да преценя
Общо 3403 гласа

Обществените мнения по темата обаче не са изцяло положителни. "Като основен аргумент за присъединяването към ERM II често се посочва стабилизиране на определена валута преди смяната и с еврото, което е интересно като логика, след като стабилността на самото евро е под въпрос", посочва от своя страна икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Той визира предстоящите количествени улеснения в Европа и възможният Grexit (излизането на Гърция от валутния блок – бел. авт.) "Доколкото една фиатна валута може да бъде стабилна, еврото не е сред водещите по тази характерстика, особено виждайки какво се задава на хоризонта", добавя той.

"Положителното на влизането в ERM II е, че може да се ползва като политически инструмент за натиск по българското правителство за реформи дори в сектори, различни от банковия. Все пак решението за приемане на еврото е основно политическо на този етап и е вероятно да зависи от комбинация от фактори, които не са свързани с монетарна политика или регулация на кредитни институции. Макар че наблюдавайки ситуацията с ръководствата на БНБ и Комисията за финансов надзор, възможно е да имаме сериозни проблеми и в тази сфера", отбелязва още Панчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
И аз бих бил благодарен ако някой разясни дали е законово разписано (може би някъде в закона на валутния борд?) какъв ще е евентуалния курс на конвертиране на левчетата. Да не ни изненадат накрая с друг курс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
pslabakov
преди 9 години
Малко офтопик .. ама бих благодарен на някой по в час да каже какво ще стане с кредитите базирани на Софибор като влезнем в еврозоната .. мерси предварително !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Ако чакаме да се подготвим и тогава да тръгнем за някъде, никога няма да тръгнем за никъде. Не си ли поставим цел, никога няма да променим нещо. Целта често оправдава дейсвия, които иначе никога няма да предприемеш. Омръзна ми да живея в общество, което не знае какво иска и на къде да върви. По-добре грешен път от никакъв път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
ПИЧ
преди 9 години
Горанката пак се изцепи, както с партидите на пенсионните фондове.Рано е още за подобни преговори, България има да извърви още път, има много стабилизационни реформи да се направят.Моя съвет е Горанката да се съсредоточи върху:1.Орязване на разходи по министерства и ведомства2.Подобряване на събираемостта и намаляване на контрабандата на стоки през митниците3.Намаляване на задлъжнялостта на държавни фирми - НЕК, БДЖ, Топлофикация-София, формиращо квази-дефицити4.Намаляване на административната тежест за правене и започване на бизнес (малък бизнес)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
mathematician
преди 9 години
Ето ви данни за инфлацията в ЕС.http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00118&plugin=1Ето данни за коя страна кога е влязла в Евро зоната.http://en.wikipedia.org/wiki/EurozoneПримерно Кипър влизат 01.01.2008. Инфлация2007 - 2.2%, 2008 - 4.4%2009 - 0.2%За справка инфлацията в България през 2008 е била 12% без да влизаме никъде.Естония влиза 01.01.2011. Инфлация2010 - 2.7%2011 - 5.1%2012 - 4.2%България 2011 - 3.4%Латвия влиза 01.01.2014. Инфлация2013 - 0.0%2014 - 0.7%България 2014 - -1.6%Малта влиза 2008. Инфлация2007 - 0.7%2008 - 4.7%2009 - 1.8%България 2008 - 12%.Извод - в годината на влизане се забелязва леко увеличение на инфлацията, спрямо предната година. Но е далеч от понятието ценови шок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
И в този форум ли е на мода професията "щракачи на минуси"? Е , да се щракат тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
edimi
преди 9 години
И пак в тази връзка, никой,"простосмъртен", ни би могъл да гарантира, въпреки записаното и казаното, при какви условия/курс/ ще се премине към "ойро"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
Ми идеално. Щом знаеш накъде ще поемат цените, това е идеалният момент да забогатееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
=== Навсякъде където имаше преход от национална валута към евро имаше и ценови шок. === И никъде нямаше преход от ВАЛУТЕН БОРД, фиксиран към еврото, към евро. А какво ще направят нашите "бандити", то е ясно по определение. Само дето и сега ред цени са на европейско и по-високо равнище. Затова пък заплатите и пенсиите са в пъти по-ниски. Следователно, ще има ценови шок и още как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
Да. Осен това, сътресения имаше дори за работеща икономика, като германската. Към днешна дата, се запазват различията между западните и източните провинции там. И по отношение на минималната заплата, която приеха и по отношение на данъци, цени на потребителски стоки, жилища, наеми и заплати. Апропо, какво ще да е пък за такава "дълбока провинция" в ЕС като БГ зоната....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още