Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правилникът на НС не позволява да бъдат спрени заплатите на социалистите*

За отсъствието на депутатите от БСП ще бъдат начислявани удръжки, заяви Цвета Караянчева

Правилникът на НС не позволява да бъдат спрени заплатите на социалистите*

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите от левицата ще продължат да получават възнаграждения съгласно Правилника за реда и организацията на Народното събрание (НС). Това става ясно от писмо на парламентарния председател Цвета Караянчева до лидера на БСП Корнелия Нинова, разпространено сред медиите, предаде БТА.

В писмото се обяснява, че възнагражденията на депутатите са съгласно правилата на работа на НС, прилагат се стриктно, а удръжките от заплатите за неоправдани отсъствия са уредени изчерпателно във финансовите правила по бюджета на парламента. Възнагражденията са законово дължими и ще бъдат изчислявани според разпоредбите на правилника, посочва Караянчева. 

Още по темата

Начинът депутатите да получават заплатите си е или по банков път, или кеш като това е личен избор, който се заявява писмено в дирекция "Парламентарен бюджет и финанси", отдел "Заплати", според правилника. В случай че липсва заявление за изплащане по банков път, парите се изплащат в брой в касата на парламента. При неполучаването им се депонират, подчертава Цвета Караянчева.

Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента, обявява още Нинова.

Право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита финансовите разходи, както и дали да ползва автомобил и командировъчни, отговаря Караянчева. Тя подчертава, че правилникът на парламента не може да бъде променян еднолично от председателя му, а законодателна инициатива има всеки народен представител.

Припомняме, че преди дни социалистите решиха да не участват в заседанията на парламента заради несъгласие с последните промени в Изборното законодателство и идеята за отпадане на преференцията. Въпреки че ГЕРБ се отказаха и запазиха сегашното положение, БСП остана извън парламента. Това наложи управляващите да вземат спешни мерки за осигуряване на кворума.

„ПГ на "БСП за България" напусна Народното събрание и заяви, че не желае да получава възнаграждения, командировъчни и да ползва служебни коли и разходи за гориво, докато отсъства от парламента. Съгласно Правилника за работа на парламента, дори да не ходиш на работа, получаваш част от заплатата си. Ние декларирахме, че не желаем и тези суми. За целта управляващите се заканиха да променят Правилника“, написа в отговор  Корнелия Нинова.

„Нека го направят, но ние поставихме въпроса да се гласува и нашето предложение, което внасяме за трети път и от три месеца стои без движение. Искаме да се реши принципно въпросът за депутатските заплати. Те растат на всеки три месеца автоматично с ръста на средната работна заплата. Това е несправедливо, икономически необосновано и морално укоримо“, допълва тя.

Нинова призовава управляващите да намалят и замразят депутатските заплати.

*Новината е допълнена в 14:18 ч.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 4 месеца
Защо се учудвате Мързеливите безотговорни и нагли депутати са написали този правилник Единствения начин да се справим с тези безобразия е да не избираме такива *** безотговорн мързеливи и нагли депутати при следващите избори И всичко тава зависи от нас

Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите