Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството дава още 126 млн. лева за модернизация на жп участъка София-Волуяк

Бюджетът ще осигури 41,498 млн. лева допълнително финансиране за проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“, решиха министрите

Правителството дава още 126 млн. лева за модернизация на жп участъка София-Волуяк

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството пое ангажимент да осигури допълнителни финансови средства от държавния бюджет от 126,6 млн. лева за изпълнение на проект „Развитие на железопътен възел София, участък София-Волуяк“. Европейското съфинансиране на проекта е по линия на Механизма за свързване на Европа, сектор „Транспорт“, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Още по темата

Възел София е един от двата железопътни възела, разположени на основната TEN-T мрежа, и едновременно с това на коридор „Ориент/Източно-Средиземноморие“. В него се срещат двете основни железопътни направления в България: Север-Юг от Румъния към Гърция и Изток-Запад от Турция към Сърбия и Европейския съюз.

Модернизацията в участъка от Централна гара София до Волуяк ще осигури връзка с метрополитена на новопостроена гара Обеля на гражданите на столицата и близките населени места. Освен това ще се намали трафикът в София и времето за пътуване за товарните и пътнически влакове по направлението от турската граница в посока към границата със Сърбия.

В Министерския съвет са изчислили, че пряко облагодетелствани от реализацията на проекта ще бъдат над един милион граждани, защото ще се подобри стандартът им на живот - ще е по-нисък шумът от преминаващите влакове, а те ще получат и ефективни връзки с градския транспорт.

От бюджета ще се използват 41,498 млн. лева допълнително финансиране за изпълнението на проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“. Европейското съфинансиране на проекта е по линия на Механизма за свързване на Европа, сектор „Транспорт“.

Целта на проекта е да се намалят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в Пловдив и региона.

Ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор „Ориент/Източно-Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БАБХ започва проверки в обектите за производство и продажба на сладолед