IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството гласува управленската си програма

Тя обхваща 21 области, за чието развитие кабинетът е набелязал 423 конкретни цели

16:19 | 21.01.15 г.
Правителството гласува управленската си програма

На днешното си заседание правителството гласува управленската си програма. Документът, който е озаглавен Програма на правителството за стабилно развитие на Република България (2014-2018 г.), обхваща 21 области, за чието развитие са набелязани 423 конкретни цели и 1155 мерки.

Програмата е продължение на коалиционното споразумение между четирите партии, подкрепящи правителството.

Управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, се казва в съобщение на пресцентъра на МС.

След днешното заседание министрите отказаха да коментират пред медиите повече подробности, а програмата вероятно ще бъде публикувана до няколко дни.

Запитана за приетия днес от МС документ, агроминистърът Десислава Танева каза: „Управленската програма в частта земеделие е същата, както обявихме, като стъпихме в политическия си мандат“.

Министърът на културата Вежди Рашидов отговори на въпрос за програмата, че вицепремиерът Румяна Бъчварова отговаря за нея. На въпрос какво предвижда програмата в областта на културата, той отговори: „Ако не сте забелязали в предишния мандат какво стана в областта на културата, няма да забележите и в този мандат“. Задачите били много, а тази година ще се придвижат процедурите за Ларгото, открито е обновеното кино Одеон и на 24 май се открива Българският Лувър, обясни той.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни, че договорката в кабинета е била всеки един от министрите в своя сектор да обясни мерките в програмата детайлно и когато има промени, също да инфомира за тях, съобщи Dnes.bg.

Обяснението й пък за присъствието в програмата на проекта "Южен поток" е, че досега не е получено официално съобщение за спирането му. Идеята за изграждането на газов хъб край Варна пък не е заложена в плана, защото се работи по нея, но няма правителствено решение, посочи Бъчварова. Вицепремиерът по коалиционна политика успокои, че между партньорите няма разнобой.

Областите, които програмата обхваща, са: външна политика, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени за обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, опазване на околната среда, превенция на бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още