IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството насочи 15 млн. лв. към внедряването на ИКТ в образованието

Правителството прие стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии

18:36 | 02.07.14 г.
Правителството насочи 15 млн. лв. към внедряването на ИКТ в образованието

15 млн. лв. от допълнително осигурените за образование за 2014 г. 100 млн. лв. се предоставят за внедряването на стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в образованието и науката в периода 2014 - 2020 г. Това стана ясно днес при приемането на стратегията от правителството, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Основната цел на стратегията е да осигури равен и гъвкав достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място – от стационарен компютър, лаптоп, таблет, мобилен телефон.

Стратегията за първи път създава условия за изграждане на единна информационна и технологична среда, обслужваща училищното и висшето образование и науката.

Националната електронна платформа ще предоставя обучение с електронни учебници и помагала. Очаква се новите технологии да доведат до намаляване на броя на отпадащите от образователната система, по-високи постижения в усвояването на учебното съдържание, придобиване на презентационни умения, работа в екип и др.

Стратегията включва три етапа. В краткосрочния етап, който е от 2014 до 2015 г., ще бъдат направени ключовите инвестиции.

Предвижда се изграждането на единна високоскоростна оптична мрежа, свързваща регионалните инспекторати по образованието, висшите училища и научните центрове, което ще позволи използването на съвсем нов род интегрирани услуги, свързани с комуникация, обмен на документи в реално време и безхартиен документооборот, достъп до внушителни по обем бази данни, мултимедийни файлове и др.

Планирано е в поне 50% от всички училища и в научните институти да бъде осигурена безжична мрежа. Въвеждането на този етап на национална електронна платформа за управление на обучението и съдържанието ще даде възможност за електронно обучение и интегриране на сегашните електронни помагала и бъдещи електронни учебници.

Средносрочният етап „Мобилност и сигурност“ обхваща периода 2016-2017 г.

В него се планира осигуряване на трайна оптична високоскоростна свързаност до образователните институции, позволяваща работа с мултимедийни помагала в реално време, осъществяване на съвместни открити онлайн уроци и др.

Предвижда се и отваряне на образователната и научна среда към мобилни устройства и начало на успешни практики в мобилното обучение (m-learning), въвеждане на цифрова платформа за видеообучение, телеконференции и развойна дейност, която ще позволи дистанционни връзки с научните и образователни институции в други държави.

Предвидено е и осигуряване на електронни помагала с интерактивно съдържание по всички общообразователни предмети.

Дългосрочният етап (2018-2020 г.) е „Универсалност и устойчивост“. Визията за него е създаване на единна образователна среда за всеобхватно обучение (u-learning), преминаване към електронни учебници по всички предмети, виртуални класни стаи и лаборатории, национална система за онлайн изпити и външно оценяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още