IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри проект на нов закон за независимия финансов одит

Целта е да бъде засилен публичният надзор над регистрираните одитори

11:47 | 11.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството одобри проект на нов закон за независимия финансов одит

На днешното си заседание Министерският съвет одобри проект на нов закон за независимия финансов одит и ще го предложи на Народното събрание за приемане.

Законът има за цел да засили публичния надзор над регистрираните одитори чрез повишаване на независимостта му и чрез предоставяне на адекватни правомощия, включително за разследване, налагане на санкции и приемане на надзорни мерки.

Повишава се ролята на одитните комитети в предприятията от обществен интерес.

Законът гарантира в по-висока степен независимостта на регистрираните одитори като се забранява предоставянето на определени услуги извън одита, се казва в съобщението на пресцентъра на МС.

Установява се максималната продължителност на одитния ангажимент по отношение на одитирано предприятие от обществен интерес и наблюдение от надзорния орган на развитието на пазара на одиторски услуги, по-специално по отношение на рисковете, произтичащи от високата пазарна концентрация.

За повече яснота за потребителите на информацията от финансовите отчети са предвидени допълнителни текстове за обхвата на финансовия одит, както и отговорностите на регистрираните одитори и на ръководството на одитираните предприятия.

По-високо качество на одита се очаква да гарантират допълнителни разпоредби, които регламентират дейността по задължителен финансов одит на финансови отчети на предприятията от обществен интерес.

В съответствие с евродиректива Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори носи крайната отговорност за надзора върху придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, регистрирането на одиторите, включително на одиторите от други държави членки на Европейския съюз и от трети държави.

Комисията отговаря за приемането и спазването на стандартите за професионална етика, за вътрешния контрол на качеството в дейността на регистрираните одитори и за извършването на финансов одит и свързаните с него услуги. Сред нейните задължения са и надзорът над продължаващото професионално развитие на регистрираните одитори и качеството на професионалната им дейност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още