Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството одобри промени в ценообразуването на лекарствата

Поправките регламентират и проследяването на ефекта от терапията на новите медикаменти

Правителството одобри промени в ценообразуването на лекарствата

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри изменения и допълнения в три нормативни акта, свързани с лекарствената политика, вижда се в решение на кабинета от днес. Измененията са относно промяна в ценообразуването на лекарствата, проследяване ефекта от терапията на новите медикаменти и Тарифата за таксите по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Промяна в ценообразуването на лекарствата

Министрите одобриха оптимизиране на режима по ценообразуване на лекарствените продукти. Намалява се броят на държавите от ЕС - от 17 на 10, в които да се търсят най-ниските цени на лекарствените продукти, без да се делят на основни и допълнителни държави. 

Още по темата

При липса на цени за определен лекарствен продукт в референтните държави се въвежда правилото да се търси най-ниска цена на лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование, лекарствена форма и количество активно вещество в дозова единица. С промяната се цели преустановяването на случаите, в които на българския пазар се пускат опаковки, които не се намират в другите европейски държави и съответно не могат да попаднат в обхвата на външното ценово рефериране.

Проследяване на ефекта от терапията на нови медикаменти

В Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти се предвижда създаване на нови режими, необходими заради промяната на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а именно оценка на здравните технологии /ОЗТ/ и проследяване ефекта от терапията на лекарствени продукти. Въвежда се нормативно изискване за наличие на една положителна оценка от държавна институция по ОЗТ на Великобритания, Франция, Германия и Швеция при включване в Позитивния лекарствен списък.

Разписани са условията, реда и критериите за определяне на лекарствата, за които ще се извършва проследяване на ефекта от терапията, срока и лечебните заведения, в които ще се провежда. Посочен е и редът, по който ще се извършва самата оценка на ефекта от терапията.

Държавни такси за ОЗТ

Изменя се и се допълва Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Въвеждат се държавни такси, които да обезпечат процеса по извършване на ОЗТ. Досега, в продължение на две години, оценката на здравните технологии ставаше за сметка на държавния бюджет. Оценката на здравните технологии на лекарствен продукт е високо експертна дейност, с нея са ангажирани множество специалисти, а от резултата й се ползват и притежателите на разрешения за употреба, които желаят техните продукти да бъдат включени в националната система за заплащане, така и заплащащите институции, посочва се в мотивите към решението.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите