Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството отпуска 10 млн. лева за Хитрино

Очаква се ЕК днес да одобри пренасочване на средства от две европрограми за разрушената инфраструктура на селото

Правителството отпуска 10 млн. лева за Хитрино

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 10 млн. лева е помощта, която ще гласува правителството в оставка за справяне с последиците от бедствието в Хитрино на извънредното си заседание днес. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от тежкия жп инцидент.

Още днес 5 млн. лв. ще бъдат по сметката на Хитрино, за да може Общинският съвет да започне дейности по разчистване, когато е безопасно. Други 5 млн. ще бъдат дадени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Борисов обясни, че кметът по закон няма право да направи много от дейностите. Затова през социалното министерство средствата ще бъдат предназначени за лекарства, памперси, до изграждането на разрушените им домове, обясни премиерът. 

Още по темата

Помощ ще се търси и от оперативните програми. Следобед се очаква Европейската комисия да съобщи, че одобрява средства по две от програмите – за селските райони и за транспорта, да се пренасочат за разрушената инфраструктура.

Борисов обясни, че определените средства са на база информацията, която подават експертите на място за щетите.

Дневният ред на днешното извънредно заседание е само от една точка - финансиране на мерки за преодоляване на последиците от инцидента в Хитрино.

Борисов информира и за последните действия в населеното място.

"Ускорихме максимум източването на цистерните - през нощта четири. Сега има една малка авария, но ще я отстранят скоро. Един стълб е опасно наведен над една от цистерните", съобщи той. Премиерът изрази надежда, ако работата продължи с това темпо "доста по-скоро да приключим с източването на цистерните и да се започне с разчистването на терена и връщането на хората там".

Борисов каза, че е “малко по-оптимист” за процедурите, които текат. Той обясни и че управляващите се стараят да не пресират експертите, които работят на място, защото рискът е голям.

В Хитрино остава в сила обявеното бедствено положение. То ще бъде в сила до приключването на операцията по обезвреждане на цистерните.

Още новини четете в Dnes.bg

гледано: 1543   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Веселина Йорданова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
aldy до: Стоян Петров
преди 3 години
Няма профилна снимка
Забрави чистачките какви поразии са направили с метлите, като са почиствали буферите на вагоните.
Абе ентелектуалец, толкова ли не можеш да вденеш, че за да стане такава беля има цял ред фундаментални предпоставки. Цялата ЖП инфраструктура се поддържа от една фирма, близка до, познайте #UFX. Движението на влаковете се следи непрекъснато, има диспечери, има пряка връзка с всеки машинист. Защо влакът е пристигнал в гара Хитрино 21 минути по-рано? Кой е наредил такова движение? Защо диспечерите не са се намесили? Какъв инструктаж е проведен. Вярно ли е това, че машинистите се експоатират безжалостно, като не им се осигурява достатъчно време за почивка? И т.н.
И накрая, този влак, превозващ опасен товар, има ли надлежната застраховка не само на товара, но и за щети на трети лица? Както е ГО за автомобилите?
0
 
2
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Писах и в друг коментар. Ако причината е в неизправна ж.п. структура, което е доста вероятно, то държавата може да бъде осъдена да заплати доста по-голяма сума. Така, че твърде е възможно правителството в оставка да има и това пред вид. Ако ж.п. структурата е дефектна си има цяла държавна компания която отговаря за това.
0
 
2
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Едни машинисти карали със 72 км/ч при разреени 40. Виновни няма. Хазната ще плаща. Жалко за загиналите.
1
 
3
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
удриии на предизборния популизъм и купуване на гласове с държавни пари !
и след това искам всичките къщи да ги включите в програмата за саниране!
0
 
8
 
1
CGY
преди 3 години
Такъв тип товар трябва да има застраховка. Има ли я в действителност, на каква стойност е, кой е застрахователят и има ли кой да си потърси плащане?

Още от Икономика и политика
Нова блокада на Орлов мост, палатки има и пред Министерски съвет