IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпусна 4 млн. лв. за довършването на "Българския Лувър"

Очаква се Националният музеен комплекс да бъде открит до края на годината

15:53 | 06.03.13 г.
<p>
	<em>Миналата седимца министърът на културата в оставка Вежди Рашидов направи инспекция на строителните дейности на музея</em> Снимка: БТА</p>

Миналата седимца министърът на културата в оставка Вежди Рашидов направи инспекция на строителните дейности на музея Снимка: БТА

Правителството в оставка предостави 4 млн. лв. по бюджета на Министерство на културата за 2013 г., с които ведомството ще разплаща за дейностите, свързани с довършването на Националния музеен комплекс в София. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Бъдещият Национален музеен комплекс ще свързва няколко съществуващи сгради в центъра на София. Те са собственост на Министерство на културата и се намират в площта между бул. "Васил Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище", където в момента е Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Изграждането на комплекса струва над 27 милиона лева.

Общата разгъната площ на комплекса ще бъде 24 хил. кв. м.

Музеят трябва да създаде ново обществено пространство и съвременен културен център, който ще изпълнява функцията на национален културен институт с основна цел събиране, опазване и експониране на произведения на визуалните изкуства. Предвижда се музеят да се превърне в отправна точка за културния живот на столицата и да бъде нов мощен двигател за представяне на българското изкуство, както и престижна платформа за международни експозиции, посочват още от Министерския съвет.

Миналата седимца министърът на културата в оставка Вежди Рашидов направи инспекция на строителните дейности на музея, който е и най-амбициозният му проект. Новият музей, който министър Вежди Рашидов нарече "Българския Лувър", ще бъде завършен и открит до края на годината. Ремонтните дейности трябва да приключат през август, а изложбените зали ще отворят врати през есента.

"Съжалявам, че не ми стигна времето целият музей да го открия, защото това е една моя рожба, с много желание и обич съм тръгнал към това нещо. Да се надяваме, че всичко ще бъде наред. Момчето си отива, но музеят остава", каза при инспекцията министърът в оставка Вежди Рашидов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още