Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството подкрепя идеята на Световната банка за технологичен център у нас

Международната финансова институция ще има изнесен център за споделени услуги, който ще отговаря за вътрешните корпоративни и IT операции на банката

Правителството подкрепя идеята на Световната банка за технологичен център у нас

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството подкрепи намерението за създаване и функциониране на изнесен център за споделени услуги на Световната банка (СБ) в София, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Министрите упълномощиха министъра на финансите Владислав Горанов, в качеството му на управител за Република България в организациите от Групата на Световната банка, да предприеме действия за провеждане на необходимите консултации с международната финансова институция за реализиране на проекта, след като се одобрят конкретните параметри, условия и ангажименти на страните.

Още по темата

От правителствената пресслужба информират, че Световната банка направи оценка през януари 2019 г., а  висшият ръководен мениджмънт на институцията взе решение за установяване на изнесен център за споделени услуги в София.

България се открои сред предпочитаните страни за разполагане на центъра, предвид стратегическото си местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура и други условия и предпоставки, оказващи съществено влияние за установяването и регламентирането на подобен вид изнесени дейности на международната финансова институция, аргументираха се от СБ.

Очаква се центърът да функционира като звено за споделени услуги с технологична насоченост, което ще отговаря за вътрешните корпоративни и IT операции на банката, като във времето се предвижда да се структурират и други звена за предоставяне на финансови и административни услуги. Планира се реализацията на проекта да се осъществява поетапно, като първоначалната фаза се очаква да започне през юли до достигне на пълния капацитет от над 275 заети места в петгодишен хоризонт.

От кабинета на Борисов очакват, че разполагането на центъра в България ще има положително влияние върху икономическата среда в страната, като ще способства за осигуряването на работни места за високотехнологични специалисти и за надграждането на потенциал в сектори с висока добавена стойност. Присъствието на авторитетна организация в лицето на СБ в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции, убедени са в правителството.

В прессъобщението те посочват, че благодарение на силните традиции и квалифицираната работна сила в областта на информационните технологии, България получава все по-голямо признание като технологичен център за Балканите и „Силициевата долина“ на Източна Европа. Според министрите този център ще бъде “значимо допълнение към нашия активен ИТ сектор, както и ще допринесе за развитието на нови насоки в устойчивото и дългогодишно партньорство между Групата на СБ и България”.

Investor.bg припомня, че Групата на Световната банка е международна финансова организация, състояща се от пет институции, чиито глобални цели са намаляване на бедността, стимулиране на икономическото и социално развитие и подобряване на жизнения статус на населението. Централата на Групата на СБ е установена във Вашингтон.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Системата на Имотния регистър вече дава възможност за известия по имейл