Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството предлага ръст на социалната пенсия за старост с 5,7% от 1 юли

Този вид пенсия ще се повиши до 132 лева

Правителството предлага ръст на социалната пенсия за старост с 5,7% от 1 юли

Снимка: Pixabay

Правителството предлага увеличение на социалната пенсия за старост с 5,7% от 1 юли. Това става ясно от проект на Постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван на сайта за обществени консултации.

В доклада на социалния министър се посочва, че социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7%, което ще доведе до увеличение на пенсията от 125,58 лв. на 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 година.

В Закона за бюджета на ДОО за тази година е предвидено, че минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде увеличена от 207,60 лв. на 219,43 лв. от 1 юли, т.е. също с 5,7 на сто. 

Още по темата

В проекта се посочва, че за прилагане на справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери се предлага размерът на социалната пенсия за старост да се повиши със същия процент от същата дата. С цел подобряване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност, е необходимо да се определи по-висок размер на социалната пенсия за старост, посочва се в проекта.

В резултат от предложената промяна ще се повишат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова дейност, например пенсията за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост. Такива са добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване на пенсиите на инвалидите от Отечествената война и добавката от Закона за ветераните от войните.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
НСОРБ поиска 2% от националния подоходен данък