Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки

Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

Правителствено заседание онлайн. Министерски съвет заседава по този начин заради противоепидемичните мерки срещу коронавируса. БГНЕС/МС

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание удължаване на срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, поясняват в прессъобщение от кабинета.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията, за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз (и Великобритания и ЕИП) през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. 

Още по темата


Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната. Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове (молове). Отменени са всички културни и спортни събития, забранено е излизането в паркове и градини.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (43)

   1| 2| 3| 4| 5    
1
 
3
 
43
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
един път го написах НЕ СЕ ИЗОЛИРАТ ЗДРАВИТЕ ЗАЩОТО ТЕ СА БОЛШИНСТВО А СЕ ИЗОЛИРАТ БОЛНИТЕ И КОНТАКТНИТЕ ОТ ПЪРВИ И ВТОРИ РЕД но винаги е било по лесно да наказваш болшинството а не малкото в случая са РЗИ И ТЕХНИТЕ СЪТРУДНИЦИ ЗАЩОТО ТЕ НЕ СИ СВЪРШИХА РАБОТАТА ЗА КОЯТО СА ВЗЕМАЛИ ПАРИ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ
2
 
5
 
42
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
От няколко месеца се чудех как мислят да рестартират световната икономика и как ще направят световна криза, и го измислиха с тоя глупав вирус. Направо си им дойде на готово на банкерите. Рано или късно това трябваше да се случи прекалено надуха балона вече. Икономиката си има цикли и за съжаление сега е навлязла в най-големия си рестарт, даже позакъсня малко. Това се е случвало вече преди малко повече от 90 години в САЩ довело до т.н. Голяма Рецесия.
3
 
4
 
41
wag1111 до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това което се прави в БГ е пълна безмислица, Хора умират всеки ден по света от къде по коварни вируси и болести носещи по голяма смъртност от короната. Забележете, че този глупав вирус засяга в по голямата си част хора със редица други заболявания и основно на възраст вече в която им дошло времето.
2
 
4
 
40
преди 2 месеца
Много по лесно е да правиш хората на ***, от колкото да им обясниш, че някой друг, ги прави на ***.......

Марк Твен
2
 
3
 
39
преди 2 месеца
Много по лесно е да правиш хората на ***, от колкото да им обясниш, че някой друг, ги прави на ***.......

Марк Твен

Още от Икономика и политика
Р. Желязков: Необходима е ясна европейска финансова подкрепа за товарния транспорт