Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството прие нов проект за промени в Закона за обществените поръчки

С електронното възлагане на обществени поръчки на централизираната национална платформа, ще се въведе непротиворечива практика

Правителството прие нов проект за промени в Закона за обществените поръчки

Снимка: Pixabay

Правителството одобри проект с промени на Закона за обществените поръчки, с който се прецизират  разпоредби, свързани с поетапното въвеждане на електронно възлагане на обществените поръчки. В тях се отразяват спецификите на процеса чрез централизираната национална платформа, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Целта е да при възлагателния процес да се установи правилна и непротиворечива практика.

Още по темата

С промените новият Регистър на обществените поръчки (РОП), който се намира на платформата, ще съдържа електронна преписка на всяка обществена поръчка, в която ще се публикуват всички документи, свързани с нея, вкл. договори, рамкови споразумения и анексите към тях, както и договори за подизпълнение.

Урежда се по-ранното въвеждане на профилите на купувача на платформата от 1 януари 2020 г. за възложителите по график, като по този начин ще се съкрати времето и ще се намалят разходите на възложителите за поддържане на досегашните профили на купувача. За всички възложители остава задължението да поддържат тези профили до приключване на всички поръчки, открити преди 1 януари 2020 г.

Повече публичност

Промените засягат и поръчките на ниски стойности. Предлага се освен обявите за събиране на оферти, в регистъра да се публикуват и поканите до определени лица, с което се разширява публичността при този ред на възлагане.

Друга важна промяна при тези поръчки е подаването на Единния европейски документ за обществени поръчки вместо декларации, изготвени от възложителя. Така се уеднаквяват правилата за деклариране на обстоятелствата за личното състояние и съответствието с критериите за подбор при възлагане на поръчки.

В законопроекта са предложени промени в някои от действащите разпоредби с цел преодоляване на констатирани проблеми от практиката на възложителите.

Всички разпоредители с бюджет от по-висока степен, а не само първостепенните, ще могат да възлагат поръчките за нуждите на подчинените си разпоредители с бюджет.

Нов начин за смятане на прогнозната стойност

Направена е промяна, свързана с начина за изчисляване на прогнозната стойност на поръчките. Изискването за нейната актуалност вече ще се отнася към момента, в който възложителят решава да започне  възлагането на поръчка, а не към конкретна фиксирана дата.

Доколкото в определени случаи е обективно невъзможно прогнозната стойност да се определи чрез пазарни проучвания или консултации, новата редакция на разпоредбата не предвижда задължение, а посочва начина, по който може да бъде определена актуалната пазарна стойност на обществената поръчка.

Друга важна промяна в проекта на правителството е свързана с прецизиране на разпоредбите за вътрешното (in­house) възлагане. Допълнено е едно от условията за неговото прилагане, която засяга наличието на пряко частно капиталово участие в контролираното юридическо лице.

За да отговарят на разпоредби на националното законодателство и европейски норми, договорите, които не ги изпълняват, трябва в едномесечен срок от влизането в сила на закона да се прекратят.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Р. Желязков: Необходима е ясна европейска финансова подкрепа за товарния транспорт