IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството променя Закона за ограничаване изменението на климата

По нов начин ще се определят безплатните квоти за операторите на инсталации в Схемата за търговия с емисии на ЕС

15:40 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството прие проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата. Въвеждат се изменения в процедурата и начина на определяне на безплатните квоти за операторите на инсталации в Схемата за търговия с емисии на ЕС (СТЕ на ЕС). Крайната цел на ЕС по отношение на СТЕ е намаление с 43% до 2030 г. в сравнение с 2005 г., съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Промените предвиждат продължаване на действието на съществуващата дерогация за електропроизводителите в България, така че те да продължат да получават безплатни квоти.

Дадена е възможност на доставчиците на течни горива и енергия за транспорта да изпълнят задълженията си със спестявания на емисии нагоре по веригата, реализирани от проекти с начало 1 януари 2011 г.

С новите текстове се намалява и административната тежест и се постигат финансови облекчения за операторите на инсталации, които отделят под 2500 тона еквивалент на въглероден диоксид годишно, като им е предоставена възможност да бъдат изключени от обхвата на СТЕ на ЕС.

Потенциалните инсталации, които могат да се възползват от тази дерогация, са в областта на производството на керамични продукти, енергия за производствени нужди, металургия, дърводобив и дървопреработване.

От правителството посочват, че с проекта се транспонира директива на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 14 март 2018 г. за промени в европейски документ, чиято цел е да засили разходоефективните намаления на емисии и на нисковъглеродните инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още