IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се задвижи за членството на България в ОИСР

Отделят се средства за участие в комитетите и работните групи на организацията до 2020 г.

14:32 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Постоянно действащ междуведомствен координационен механизъм ще работи за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Решението са създаването му е взето на заседанието на Министерския съвет днес.

От правителствената пресслужба съобщават, че в страната има политически консенсус за присъединяването ни към организацията, а бизнесът подкрепя членството, като осъзнава ползите от участието си в комитетите на ОИСР.
Механизмът, който се създава, ще бъде двустепенен и ще включва консултации на политическо и експертно ниво.

Ръководни функции в него ще има заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Ектерина Захариева.

За първи път откакто страната ни декларира желание за членство се предвижда и целеви бюджет в размер на над 5,5 млн. лева до 2020 г. Средствата са предназначени за вноски за участие в комитетите и работните групи на ОИСР, изготвяне на обзори и партньорски проверки на организацията, както и допълнителни действия за ускоряване на присъединяването ни.

За ползите от членството на България в базираната в Париж Организация се говори от години, но без конкретни действия. Полуофициално служебният министър на икономиката Теодор Седларски каза пред директора на кабината на генералния секретар на организацията, че страната ни иска да стане част от ОИСР.

В Организацията членуват 35 държави, сред които 21 от Европейския съюз (ЕС). В организацията от ЕС не членуват само България, Румъния, Хърватия, Кипър и Малта, а Литва има пътна карта за присъединяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още