Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството ще отчита пред ООН социалния напредък

В рамките на Икономическия и социален съвет на ООН през юли в Ню Йорк ще се види изпълнени ли са 17-те цели за устойчиво развитие в България

Правителството ще отчита пред ООН социалния напредък

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри доброволния национален преглед на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие в България, който ще бъде представен на политическия форум на високо равнище през юли 2020 г. в Ню Йорк, съобщи правителственият пресцентър. Форумът е организиран в рамките на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС) в главната квартира на ООН.

Още по темата

Прегледът прави оценка на напредъка на страната ни по всяка една от 17-те цели на ООН за устойчиво развитие, групирани в три измерения - икономическо, социално и екологично. Подготовката на документа позволи всеобхватен преглед на политиките на всички министерства в изпълнение на Дневния ред 2030 на ООН за устойчиво развитие.

Прегледът отчита приноса на широк кръг заинтересовани страни - неправителствени организации, частния сектор, академичните среди, младежите, местното управление.

Дневният ред за устойчиво развитие до 2030 г. беше приет от Общото събрание на ООН през септември 2015 г. и представлява план за действие, насочен към хората, планетата и постигането на просперитет. Неговият основен принцип е „никой да не бъде изоставен" - всички действия по изпълнението му трябва да отчитат специфичните нужди на всички групи в обществото, с особено внимание към уязвимите.

Министрите приеха и Национален план за действие относно жените, мира и сигурността за периода 2020-2025 г.

В него са записани дейностите, които следва да бъдат реализирани за конкретния период, отговорните органи, източниците на финансиране и сроковете за изпълнение на тези дейности, както и индикаторите за изпълнението им.

В проекта са предложени институционални и организационни мерки, мерки за обучение и квалификация, мерки за защита, възстановяване и реинтеграция, мерки за популяризиране на темата.

Насърчаването на ефективното участие на жените в усилията за постигане на мир е приоритет за ООН, формулиран чрез единодушното приемане на резолюция 1325 относно жените, мира и сигурността от Съвета за сигурност на ООН на 31 октомври 2000 г. Това е първият международен документ, който свързва пряко ролята на жените в процесите на предотвратяване и разрешаване на конфликти и изграждане на мира.

България като съавтор на тази Резолюция придава приоритетно значение на въпросите, свързани с равнопоставеността на половете във всички области на обществено-политическия, икономическия и социалния живот, в това число и в общите усилия на национално и международно равнище в полза на изграждането и укрепването на международния мир и сигурност.

България е 83-тата държава-членка на ООН, която разработи такъв документ, като се позова на активната си политика в сферата на правата на човека. Този документ допълва усилията в национален аспект за овластяването на жените и тяхната по-активна роля по въпросите на мира и сигурността.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Д. Василев: Между три и шест месеца ще се отлагат плащания към банки