IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството търси икономии в Закона за политическите партии

На неприсъствено заседание Министерският съвет предложи субсидиите да са 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас

11:35 | 27.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за политическите партии, който засяга годишната субсидия за политическите партии, съобщи правителственият пресцентър, като уточни, че решението е взето неприсъствено.

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лева за действително получения от партията или коалицията глас.

В правителството на премиера Бойко Борисов изчислиха, че при така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лева.

От Министерския съвет посочват, че предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април тази година и икономията за бюджета тогава би възлязла на 18,6 млн. лева.

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години, уточняват от пресслужбата на правителството.

Доразвива се уредбата, свързана с планиране на необходимите разходи за държавната субсидия, като се диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година правоимащите получават държавна субсидия за цяла календарна година или за по- кратък период. Също така се предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат индикативни.

В проектозакона е предвидена преходна уредба за формиране на размера на държавната субсидия за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на променения закон.

Investor.bg припомня, че сега годишната субсидия за политическите партии е 11 лева за всеки действителен глас, като няма таван на сумата, която може да бъде получена. В края на 2013 г. парламентът намали от 12 на 11 лева годишната субсидия за партиите за реален глас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още