Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите

Средствата, подлежащи на разпределение, са в размер на 16,4 млн. лева

Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите

Снимка: Paul Morris /Bloomberg

Правителството уреди начина, по който ще бъде отпускана държавната помощ за туроператорите.

Министерският съвет прие постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на проценти от оборота на средствата, които се предоставят на лица, извършващи туроператорска дейност съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 

Още по темата

Държавата предоставя на лица, извършващи туроператорска дейност, безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се използват единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19. Схемата за държавна помощ е нотифицирана от Европейската комисия, посочва се в решението на кабинета.

Средствата ще са насочени към крайните потребители, които заради пандемията не можаха да осъществят своите платени пътувания през миналата година, а сега изтича 12-месечният период за възстановяването им.

Средствата, подлежащи на разпределение, са в размер на 16,4 млн. лева, които са остатък от предоставените по сметката на Министерството на туризма 51 млн. лева за целта.

Според изчисления на Министерство на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

Туроператорите, допустими кандидати за средствата за безвъзмездна финансова помощ, ще кандидатстват по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) от 1 юли. До края на същия месец трябва да започне и изплащането на средствата.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
А. Василев: Санкциите по закона „Магнитски" можеха да заразят цялата икономика