Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството увеличи тавана на новия държавен дълг на 10 млрд. лева

Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева в Закона за бюджета за тази година

Правителството увеличи тавана на новия държавен дълг на 10 млрд. лева

Снимка: архив Ройтерс

Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет тази година, се увеличава на 10 млрд. Лева от 2,2 млрд. лева. Това реши правителството на извънредно заседание, проведено с конферентна връзка, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева за тази година.

Новината е драстичен обрат в досега поддържаната от кабинетите на Борисов политики за поддържане на фискален баланс. Подобен обрат обаче преди дни осъществи и Германия, отклонявайки се от поддържаната от години бюджетна дисциплина, като дори промени Конституцията.

Увеличението на тавана на новия дълг е във връзка с очакваното неизпълнение на приходите, разходите около борбата с разпространението на коронавируса Covid-19, включително схемата 60/40 и увеличаването на капитала на Българската банка за развитие (ББР), и гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, става ясно от съобщението.

„Необходимостта от изготвяне на законопроекта произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените фискални цели с разчетите към Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Причините за това са, от една страна, необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в изпълнение на Закона за мерките и действията по време на действието на извънредното положение и, от друга страна, прогнозираното към момента влошаване на параметри на приходите по бюджета“, посочва се в съобщението.

Още по темата

Правителството е разработило базов и алтернативен сценарий на развитие на макроикономическите индикатори, които план очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри, посочват от правителствения пресцентър. „Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др.“, пояснява се в съобщението.

Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Нищо не е посочено обаче за алтернативните сценарии.

Във връзка с изпълнението на схемата 60/40 за компенсиране на работодателите се увеличава трансферът по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Заедно с възможността за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева, общата сума, предлагана при корекция на бюджета е 4,2 млрд лв.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
2
 
14
Mavi Goz до: ledosvetlenie
преди 2 години
И аз като @data да питам: къв геноцид по комунистическо те гони, не знам...? :lol:
2
 
3
 
13
data до: ledosvetlenie
преди 2 години
:) хаххаа кви 16 млрд те гонят не знам . Има статистика по външния дълг в бнб - погледни преди да пишеш
2
 
4
 
12
преди 2 години
Няма профилна снимка
Data - Не е важен дефицита в бюджета а дефицита в държавата - За 10 години ГРОБ е на дефицит 1 000 000 българи - Такъв геноцид и по комунистическо не е имало Апропо някой спомня ли си какво си купихме с 16-те милиарда дълг с който ни заробиха?
1
 
4
 
11
преди 2 години
Много е важно как ще се изхарчат взетите пари на заем. Ако отидат за техните си хора и фирми, ефекта за нас ще е отрицателен. Защото ще имаме дълг да изплащеме, те ще станат още по-богати и ще почнат да се държат с нас като с гоподари. Ако ги дадат на малките фирми и населението е супер, но както виждаме и на Бойко И на Горанката това не им е на ъкъл.Затова по-добре да не взимат! :(
2
 
2
 
10
kalendar до: zelka007
преди 2 години
я ни разкрий какво беше съотношението дълг/БВП при Дянков, че много ми стана любопитно какво му е било лошото :)

Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми