IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството вдигна таксата за аеронавигационно обслужване

Осреднената такса за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията на Летище "София" намалява от 414,41 лева на 396,46 лева

15:02 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството направи изменения на Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България. С тях се утвърждава нова такса за аеронавигационно обслужване от 26,97 евро и нов лихвен процент за закъснели плащания в размер на 9,88%, съобщи пресслужбата на кабинета.

До момента таксата за прелитане във въздушното пространство на страната беше 22,68 евро, а лихвеният процент за просрочено плащане - 10,06.

Таксите за аеронавигационно обслужване са разходно ориентирани и покриват необходимите средства за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията. Те се определят в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO), Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Eвроконтрол) и Европейската комисия.

Промените предвиждат и намаление на осреднената такса за аеронавигационно обслужване на Летище "София" от 414,41 лв. на 396,46 лв. Няма промяна в таксите на останалите международни летища в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица.

Новият размер на таксите влиза в сила от 1 януари 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още