IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия на НС не стигна до решение за референдум по изборното законодателство

Михаил Миков покани президента да представи пред депутатите предложението си за референдум за задължителния и електронен вот

20:40 | 11.06.14 г.
Правната комисия на НС не стигна до решение за референдум по изборното законодателство

Парламентарната комисия по правни въпроси не можа да стигне до решение по предложението за референдум по изборното законодателство. То е внесено от инициативен комитет, който настоява за допитване по три въпроса: дали гласуването да стане задължително, да има ли мажоритарен избор на депутати и да се въведе ли възможност за електронно гласуване, съобщава БНР. 

С гласовете на ГЕРБ и БСП не се прие предложението, направено от Четин Казак, който е председател на правната комисия и депутат от ДПС, за отхвърляне на провеждането на национален референдум, внесен от инициативен комитет с подписка, която включва над 463 хиляди валидни подписа. 

Ситуацията по време на заседанието се усложни още повече, след като основните поддръжници на задължителното гласуване - ГЕРБ и БСП, влязоха в принципно несъгласие за начина на формулиране на решение на комисията.

Янаки Стоилов от БСП настоя правната комисия да подложи на гласуване по отделно въпросите, формулирани в искането за провеждане на референдум с аргумента, че левицата на този етап поддържа само условието за задължителен вот, който обаче трябва да важи за гражданите на територията на страната, но не и за тези в чужбина.

Стоилов подчерта, че държавата не може да осигури изборни секции за всички наши сънародници.

От ГЕРБ обаче контраатакуваха, като поискаха обединяване на въпросите за задължителното гласуване и за електронното гласуване, като с това те смятат, че ще се удовлетвори искането за задължително гласуване. 

Предложението на БСП подкрепи "Атака", а предложението на ГЕРБ отпадна с гласовете на ДПС, които отхвърлят като цяло референдума. 

В крайна сметка Янаки Стоилов настоя комисията да не излиза с решение, като на утрешното заседание на Народното събрание левицата ще настоява за отделно гласуване на въпросите за промените в изборното законодателство.

Междувременно председателят на Народното събрание Михаил Миков покани президента Росен Плевнелиев  да запознае народните представители с предложението си за провеждане на национален референдум за изборното законодателство. В писмото, адресирано до държавния глава, Миков отбелязва важността на позицията на президентската институция по актуалния въпрос за произвеждането на такъв референдум, посочват от пресцентъра на Парламента.

Въпросите, предложени от Росен Плевнелиев за национално допитване, са свързани с възможността част от народните представители да се избират мажоритарно, с въвеждането на задължително гласуване и на такова по електронен път при произвеждане на избори и референдуми, допълва се в съобщението.

Дебатът за предсрочните избори и изборното законодателство можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Задължително, електронно за да може по-лесно да се манипулира вота.А защо гласуването да не е със задължително купуване на гласове лично от избирателите.За купуване на собствения глас - 1 лев, за купуване на два гласа 2^3 = 8 лв, за три гласа 27 лв за четири гласа 64 лв. ,за пет гласа 125 лв. и т.н. - директно на каса от НОИ без никакви такси и комисионни и парите от купуване на гласове след изборите остават в НОИ. Така пенсионерите ще бъдат винаги на абсолютна печалба от изборите, а и останалите няма да са съвсем капо - няма да ги тормозят непрекъснато с актуализации на МРЗ и други скрити коефициенти за рекет и изнудване. И който се прави на интересен да раздава пари на други за да купуват гласове за негова сметка и да гласуват в негова полза - изборна и финансова измама и автоматично по съответния ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още